Πίνακας που ζωντανεύει

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιπτάμενοι ελέφαντες, αστέρια που ταξιδεύουν και νότες που τρέχουν συναντούν τον Ταμίνο, την Παμίνα και τον Παπαγκένο στη σκηνή-«οθόνη». Αν από το πρώτο κιόλας έτος γραφής του, το 1791, ο «Μαγικός αυλός» έχει ανταποκριθεί σε πολλές, διαφορετικές ερμηνείες, η όπερα-παραμύθι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παίρνει μια διαφορετική διάσταση στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.   

Πρόκειται για την τελευταία όπερα που έγραψε ο ιδιοφυής συνθέτης και συγχρόνως η πρώτη που στόχευε στους «πολλούς», κρατώντας όμως και τους μυημένους. Μέχρι τις 29 Απριλίου θα δένει με τη δημιουργική τεχνολογία στην πολυδιάστατη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου και του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Μπάρι Κόσκι, αλλά και των Σουζάν Αντράντε και Πολ Μπάριτ της βρετανικής θεατρικής ομάδας «1927». 

Συμβολισμοί, κωμικά και δραματικά στοιχεία ζωντανεύουν μέσα από animation, λυρικοί καλλιτέχνες ξεπερνούν την οποιαδήποτε υψοφοβία τους και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε διαδραστικές «χορογραφίες» με καρτούν, ενώ τα «ρετσιτατίβα» (πεζά κείμενα) μεταφέρονται με τεχνικές βωβού κινηματογράφου μέσα σε μια ατμόσφαιρα γερμανικού εξπρεσιονισμού και καμπαρέ της Βαϊμάρης.  

Μια παγκοσμίως δημοφιλής παραγωγή που έκανε πρεμιέρα το 2012 και την οποία μέχρι σήμερα έχουν απολαύσει πάνω από 350.000 θεατές, ο «Μαγικός αυλός» συνεχίζει να αποσπά εξαιρετικές κριτικές και κυρίως να προσελκύει ένα νέο κοινό. Στην Αθήνα, τη χθεσινή πρεμιέρα ακολουθούν 11 ακόμα παραστάσεις με μαέστρους τη Ζωή Τσόκανου και τον Γιώργο Μπαλατσινό. 

 

Πίνακας που ζωντανεύει-1

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μακριδάκης.

Πίνακας που ζωντανεύει-2

Η Μαρία Παλάσκα ως Παμίνα.

 

Κεντρικός άξονας του λιμπρέτου του Εμάνουελ Σικανέντερ, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παραμένει η αγάπη. Για να την κατακτήσουν, οι ήρωες θα διακρίνουν το καλό από το κακό (που δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν), ενώ σύμμαχός τους θα είναι η δύναμη της μουσικής. Η παράσταση μοιάζει με «βιβλίο», αλλά και με «πίνακα που ζωντανεύει», λέει ο σκηνοθέτης της, σημειώνοντας ότι τα 100 (κυρίως ψηφιακά) σκηνικά της δεν παίρνουν ποτέ τον πρώτο ρόλο. Σ’ αυτόν τον οπτικοακουστικό «ύμνο», όμως, ο σουρεαλισμός της φαντασίας γίνεται άξιος συμπρωταγωνιστής.     

Η διανομή

Στην παράσταση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Κασιούμης, Σάσα Εμανουέλ Κράμερ, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Παλάσκα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Τίμος Σιρλαντζής και Μάριος Σαραντίδης, μεταξύ άλλων. Την ιδιαίτερα απαιτητική φωνητικά Βασίλισσα της Νύχτας ερμηνεύουν (σε μορφή αράχνης) η Χριστίνα Πουλίτση, η Βασιλική Καραγιάννη και η Δήμητρα Κωτίδου.

www.nationalopera.gr

 

Πίνακας που ζωντανεύει-3

Η Βασιλική Καραγιάννη ως Βασίλισσα της Νύχτας.

 

Πίνακας που ζωντανεύει-4

Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου ως Τρίτη Κυρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή