Κρίσιμη τριμερής στη Βιέννη για Σκοπιανό

Κρίσιμη τριμερής στη Βιέννη για Σκοπιανό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη τριμερής συνάντηση μεταξύ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 

Σημειολογικά, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι σημερινές συνομιλίες θα φιλοξενηθούν στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας στη Βιέννη, καθώς η Μεγάλη Παρασκευή (μεθαύριο είναι το Πάσχα των Καθολικών), μάλλον… επηρέασε και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα όπου θα γινόνταν η συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα».

Οι κ.κ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς δείπνησε στη Βιέννη με τον κ. Ντιμιτρόφ, ανακεφαλαιώνοντας τις συζητήσεις που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια.

Κρίσιμη τριμερής στη Βιέννη για Σκοπιανό-1

Την επόμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Κρίσιμη τριμερής στη Βιέννη για Σκοπιανό-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή