Βελτιωμένες προσφορές για ΔΕΣΦΑ ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ από τους επενδυτές

Βελτιωμένες προσφορές για ΔΕΣΦΑ ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ από τους επενδυτές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση θα κριθεί το ντέρμπι για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ μεταξύ των κοινοπραξιών Snam-Fluxys-Enagas και Renagosa-Transgaz-EBRD. Οι οικονομικές προσφορές άνοιξαν χθες και, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο του TAIΠΕΔ ζήτησε από τους υποψήφιους επενδυτές βελτιωμένες προσφορές. Το προσφερόμενο τίμημα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, και οι προσφορές, σύμφωνα με τον ίδιο, κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, οι δύο προσφορές κινούνται στην περιοχή των 450-500 εκατ. ευρώ. Ετσι, η απόφαση για δεύτερο γύρο βελτιωμένων προσφορών ελήφθη επειδή η μεταξύ τους διαφορά είναι μικρότερη του 15%. Αυτό προβλεπόταν από τους όρους του διαγωνισμού.

Πάντως, τίθεται το ερώτημα για κατά πόσον πράγματι οι προσφορές είναι υψηλότερες αυτής της Socar, όχι σε ονομαστική αξία αλλά σε σχέση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΔΕΣΦΑ. Το 2013 το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar ήταν κατά 70 εκατ. υψηλότερο από την αποτίμηση των 330 εκατ. ευρώ του ανεξάρτητου εκτιμητή για το 66% του ΔΕΣΦΑ και σε ποσοστό πάνω από 23%. Η ζήτηση του φυσικού αερίου το 2013 είχε περιοριστεί σημαντικά λόγω της βαθιάς ύφεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2013 περιορίστηκε στα 194,12 εκατομμύρια ευρώ από 266,5 εκατ. ευρώ το 2012 και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 32,66 εκατ. ευρώ έναντι 89,09 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ελληνική οικονομία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στον αστερισμό του Grexit κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν προσήλθαν στο δεσμευτικό στάδιο του διαγωνισμού μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εκ των σημερινών μνηστήρων. Σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και ο ΔΕΣΦΑ έχει ανακτήσει τα χαρακτηριστικά εύρωστης οικονομικά εταιρείας, ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν περαιτέρω προϋποθέσεις ανάπτυξης για την επιχείρηση και αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της αξία. Ο κύκλος εργασιών του ΔΕΣΦΑ το 2017 έφτασε στα 268,8 εκατ. ευρώ έναντι 169,6 εκατ. το 2016 και τα καθαρά κέρδη τα 85,6 εκατ. ευρώ έναντι 34, 6 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής θα βρει στα ταμεία του ΔΕΣΦΑ διαθέσιμα ύψους 227,7 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλό, με βάση αυτά τα δεδομένα, ύψος του προσφερόμενου τιμήματος δεν υποδεικνύει σε καμία περίπτωση περιορισμένο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους επενδυτές. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον ήταν και παραμένει ισχυρό. Τόσο το σχήμα με επικεφαλής την ιταλική Snam όσο και αυτό υπό την ισπανική Renagosa φαίνεται ότι κινήθηκαν συντηρητικά, για να χτυπήσουν στον δεύτερο γύρο. Οι βελτιωμένες προσφορές αναμένεται να κατατεθούν αμέσως μετά το Πάσχα και ο νέος γύρος να κλείσει εντός ολίγων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή