Ν.Δ.: Οχι σε «μίνι» αναθεώρηση

Ν.Δ.: Οχι σε «μίνι» αναθεώρηση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προαναγγελθείσα άρνησή του να μετάσχει σε μια συζήτηση για τις «κατ’ ελάχιστον αναγκαίες» αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα, πολλώ δε μάλλον σε αυτή τη συγκυρία, εξέφρασε και προσωπικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφώνημά του προς τη Φώφη Γεννηματά. Για τη Ν.Δ. η σχετική συζήτηση δεν είναι της παρούσης, καθώς οι αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται, με ευθύνη του πρωθυπουργού. Εξάλλου, η Πειραιώς επιμένει ότι η πρόταση της Ν.Δ. αναφέρεται σε μια πολύ ευρύτερη αναθεώρηση από τα σημεία που θέτει η κ. Γεννηματά.

Η άρνηση, ωστόσο, είχε διαφανεί ήδη από την αντίδραση της Πειραιώς στην επιστολή της κ. Γεννηματά που έφτασε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας. Η Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι έχει σε ανύποπτο χρόνο μιλήσει για την ανάγκη μιας «ευρείας και τολμηρής» συνταγματικής αναθεώρησης και οι άξονες προτάσεων που έχει καταθέσει υπερβαίνουν κατά πολύ τα σημεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κ. Γεννηματά. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με μια αναθεώρηση στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Και ότι, προφανώς, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και προκαλεί τοξικότητα στον πολιτικό διάλογο.

H N.Δ. μάλιστα δεν άφησε να πέσει κάτω η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η Κουμουνδούρου αναρωτιόταν τι άλλαξε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέει «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση. «Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Ν.Δ. για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης, που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο. Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και εξακολουθεί να υποστηρίζει», ήταν η απάντηση της Πειραιώς, η οποία κατέληγε ότι «αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Ν.Δ. στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν –ακόμη– να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών». Την άποψη ότι «οι αλλαγές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, κατά βάση η κ. Γεννηματά και ο κ. Αλιβιζάτος, είναι αυτονόητα αναγκαίες, αλλά δεν είναι αρκετές» εξέφρασε ο Κώστας Τσιάρας (ρ/σ Στο Κόκκινο). Υποστήριξε δε πως «πρέπει να προστεθεί και κάτι άλλο στη μεγάλη εικόνα». Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. συνέχισε λέγοντας ότι «ο χρόνος της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι πολύ μακρύτερα. Δεν θέλουμε να πάμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε ουσιαστικά βασικά άρθρα του Συντάγματος, που πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν».

Υποψηφιότητα Μαρίνου

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ανέδειξε το θέμα της υποψηφιότητας του Σ. Μαρίνου –ο οποίος παραιτήθηκε τελικά– για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποδομώντας το «ηθικό πλεονέκτημα» και τη «δήθεν αξιοκρατία και αποκομματικοποίηση» της κυβέρνησης. Η Μαρία Σπυράκη αποκάλυψε χθες ότι ο κ. Μαρίνος έχει ενταχθεί σε έργο της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) μετά τα Χριστούγεννα του 2017, ενώ ήταν σύμβουλος εν ενεργεία της ΗΔΙΚΑ (του προέδρου της) για να λάβει αμοιβές που φθάνουν τις 45.000 ευρώ, επικαλούμενη στοιχεία από τη «Διαύγεια». Από εκεί προκύπτει ότι η ΗΔΙΚΑ έδωσε με απευθείας ανάθεση στον Γεώργιο Καρκαλή (συνάδελφο του κ. Μαρίνου, στον οποίο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, μεταβίβασε την εταιρεία του SafeCape μία ημέρα πριν από την ακρόασή του στη Βουλή) δύο έργα αξίας 13.020 και 24.800 ευρώ αντίστοιχα. Το τελευταίο μάλιστα έργο η ΗΔΙΚΑ το έδωσε στον κ. Καρκαλή μόλις στις 26 Μαρτίου. «Τελικά λεφτά υπάρχουν για τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πολλά», σχολίαζαν πηγές της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή