Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/03/18)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι πανάκεια η μείωση των φόρων»

Είναι φανερό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα των φοροελαφρύνσεων των μεσαίων στρωμάτων. Προχθές, στον Πειραιά, μιλώντας για τα 3,5 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι προορίζονται για φοροελαφρύνσεις μεσοπρόθεσμα, είπε ότι τα έχει μεν βάλει στην άκρη η κυβέρνηση (λέμε τώρα..), αλλά υπάρχει κι ένα «αλλά»: ως αριστεροί δεν θεωρούν ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για τους φόρους, αλλά και για την Υγεία, την εκπαίδευση κ.λπ. Επ’ αυτού σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη ιδεολογική μάχη. «Για μας δεν είναι πανάκεια η μείωση των φόρων», δήλωσε. «Εμείς θέλουμε τους φόρους αυτούς για την πρόσβαση όλων στην Παιδεία, στην Υγεία και στην ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις με τα μεσαία στρώματα. Μπορούμε να το κάνουμε με μειώσεις της φορολογίας, αλλά και με μια άλλη σχέση στον παραγωγικό τομέα». Καλά που δεν δέσαμε κόμπο ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχονται φοροελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ.

Βέλτιστες τεχνικές προστασίας περιβάλλοντος

Τροποποίηση της τεχνικής μελέτης για το έργο των Σκουριών σε σχέση με την απόθεση των τελμάτων κατέθεσε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναθεώρηση «αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Σκουριών και είναι σύμφωνη με τη δέσμευση της “Ελληνικός Χρυσός” για τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για την απόθεση τελμάτων».

Οταν η ΛΑΡΚΟ ήταν βασική προτεραιότητα

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε πως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί για την κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα. Δύο χρόνια μετά, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη με τους εργαζόμενους της εταιρείας, ούτε αναπτυξιακό σχέδιο υπάρχει, ούτε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, όλα είναι ανοικτά για την κατά τα άλλα άμεση προτεραιότητα.

Ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας-προστασίας

Στη θεωρία, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, τέλειωσαν τα ψέματα και η μακρά περίοδο ανοχής που απολάμβαναν πολλοί «κόκκινοι» επιχειρηματίες που ούτε πληρώνουν τα δάνειά τους ούτε κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματά τους. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς σε πολλές μεγάλες «κόκκινες» υποθέσεις επιχειρήσεων οι αναδιαρθρώσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, λόγω ασυμφωνίας των τραπεζών, οι διαδικασίες αναβάλλονται ξανά και ξανά και, τελικά, οι εν λόγω επιχειρηματίες εξακολουθούν να απολαμβάνουν το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας-προστασίας.

Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας

Τι κι αν η «Σελόντα» και η «Νηρεύς» βρήκαν αγοραστή με αναπτυξιακό πλάνο; Τι κι αν, συνολικά, ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και το 2017 έκλεισε με αύξηση της παραγωγής κατά 4,7% και των πωλήσεων κατά 2%; Ο αστάθμητος παράγοντας φαίνεται να είναι η ελληνική δημόσια διοίκηση. Αν και από το 2011 έχει θεσπιστεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, δεν έχει ιδρυθεί ακόμα καμία περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), δηλαδή οργανωμένες θαλάσσιες εκτάσεις εντός των οποίων θα χωροθετούνται μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικές μελέτες και έχουν υποβληθεί αιτήσεις. Το θέμα επαναφέρει με σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. Η στήλη πληροφορείται ότι παρατηρείται κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχουν και έξωθεν πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος. Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή