Αρχισαν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας

Αρχισαν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εποχή ξεκινά για το διάσημο οικοδόμημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το οποίο σχεδιάστηκε από το γραφείο του σπουδαίου Βάλτερ Γκρόπιους. Οπως πληροφορηθήκαμε αυτή την εβδομάδα, τα έργα της ανακαίνισης και αποκατάστασης ξεκινούν. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Caddell Construction, που ανέλαβε τις εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η περιοχή του πάρκου κατά μήκος της οδού Γέλωνος θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Μετά την αποπεράτωση, το παρκάκι θα επιστραφεί ανανεωμένο στους περιοίκους.

Το κτίριο «Chancery», δεν είναι μόνον το μεγαλύτερο κτίριο ξένης αντιπροσωπείας που έχουμε στην Ελλάδα αλλά και ένα πραγματικό αθηναϊκό τοπόσημο, ταυτισμένο με μια ολόκληρη εποχή. Εγκαινιάστηκε επισήμως στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961. Πρέσβης τότε ήταν ο Ελις O. Μπριγκς και η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του τότε Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του υπουργικού συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Από την περίοδο της ανέγερσής του που κράτησε μια διετία, το οικοδόμημα είχε ήδη κλέψει την προσοχή των Αθηναίων. Ταυτόχρονα, κτιζόταν και το ξενοδοχείο Χίλτον, που θεωρείται ακόμα και σήμερα, ένα από τα πιο επιτυχημένα από αρχιτεκτονικής άποψης σε ολόκληρη τη διεθνή αλυσίδα. Η πρωτεύουσα αποκτούσε διαφορετική βαρύτητα στον παγκόσμιο χάρτη και αυτό αποκρυσταλλωνόταν στον ιστό της.

Αρχισαν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας-1

Οι εργασίες θα διαρκέσουν πέντε χρόνια και θα δώσουν νέα πνοή στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1959, ο αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους (1883-1969) επισκέφθηκε την Ελλάδα. Η έμπνευσή του για το αρχιτεκτόνημα της πρεσβείας προήλθε από τον Παρθενώνα. Εφτιαξε ένα πρωτότυπο σχέδιο με αναφορές στο αρχαίο μνημείο και με έμφαση στην ελληνικότητα. Μέσα σε δύο μήνες, τον Δεκέμβριο του 1959 «ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα έχει σχεδόν συμπληρωθεί» γράφει ο Τύπος της εποχής. Ο άνθρωπος που βρισκόταν στο πόδι του Γκρόπιους ήταν ο αρχιτέκτων Περικλής Σακελλάριος. Εκείνος συντόνιζε μια ομάδα από περίπου 350 Ελληνες μηχανικούς, τεχνίτες και εργάτες που εργάστηκαν στη Βασ. Σοφίας. Το 2003, το κτίριο επεκτάθηκε ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Ο σημερινός πρέσβης, Τζέφρεϊ Πάιατ, ξέρει άριστα την ιστορία του κτιρίου και δεν είναι λίγες οι αναφορές που κάνει στην αρχιτεκτονική του αξία. Πριν ακριβώς από έναν χρόνο ο υπότροφος του Fulbright, αρχιτέκτονας και φωτογράφος Γιωργής Γερόλυμπος, ο οποίος έχει τραβήξει εξαιρετικές λήψεις του «Chancery» ξενάγησε τους φοιτητές της Aρχιτεκτονικής στο ιστορικό κτίριο και ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για την ιδιαίτερη «στέγη» που κυριαρχεί στον άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι μια θετική συγκυρία πως τα έργα ξεκινούν από τη δική του θητεία και πως όλα έχουν σχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να λάμψει ξανά ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή