Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Αλληλεγγύη στην αλληλεγγύη;

Κύριε διευθυντά
Για το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών μας η Ελλάδα απέσπασε ευφήμως την υποστήριξη της Ε.Ε. στη Βάρνα με απευθείας συνάντηση των προέδρων Γιούνκερ και Τουσκ με τον πρόεδρο Ερντογάν, με επιστολή διαμαρτυρίας της Ε.Ε. προς την Τουρκία, με καθαρές δηλώσεις υποστήριξης. Οι σύμμαχοί μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ μας υποστήριξαν χωρίς ενδοιασμούς. Τους ευχαριστούμε.

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνησή μας προτίθεται να εκφράσει ανάλογη συμμαχική στάση με την Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας στο θέμα της απόπειρας δολοφονίας των Σκριπάλ. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. απέλασαν αυτές τις μέρες Ρώσους διπλωμάτες, ορισμένες έστω και έναν μόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης [solidarity], ούσες απέναντι στο στυγνό καθεστώς Πούτιν.

Δεν πρέπει και η κυβέρνηση της Ελλάδος να πράξει ότι ανάλογο; Δεν είναι δυνατόν μόνον να απαιτούμε αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας, πρέπει και να την προσφέρουμε!

Μιχαλης Μοσχος, Seymour Place, London W1H

Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Κύριε διευθυντά
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής 18ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τη νομοθεσία για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, έχει ορισμένες ανακρίβειες που θα ήθελα να επισημάνω δίνοντας κάποιες διευκρινίσεις. Το ρεπορτάζ αναφέρει ανακριβώς ότι ο νόμος 4262 επέτρεπε για πρώτη φορά το καθεστώς γνωστοποίησης ή το «πλαίσιο» αυτοσυμμόρφωσης. Κανένας από τους δύο όρους δεν εντοπίζεται μέσα στο κείμενο του ν. 4262. Επιπλέον, η κατάταξη των δραστηριοτήτων σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής όχλησης για τους σκοπούς της αδειοδότησης όχι μόνο δεν εισήχθη ως κατηγοριοποίηση με τον ν. 4262, αλλά ούτε καν αναφέρεται σε αυτόν, ενώ εξυπηρετεί εντελώς διαφορετικό σκοπό, ήτοι την κρίση για χωροθέτηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα πολεοδομικά διατάγματα και τις διατάξεις περί χρήσεων γης εν γένει.

Στο ν. 4442 που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, επιδιώκεται η ρύθμιση όλης της οικονομικής δραστηριότητας με έναν νόμο και υπάρχουν τρία «αδειοδοτικά καθεστώτα», ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας: της ελεύθερης άσκησης, της γνωστοποίησης (πρωτο-εισέρχεται ως έννοια με τον ν. 4442) και της έγκρισης (= άδειας) λειτουργίας. Οπου υπήρχε ελεύθερη άσκηση των δραστηριοτήτων διατηρείται, ενώ όπου υπήρχε άδεια λειτουργίας στη συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων αντικαταστάθηκε από τη γνωστοποίηση μετά την εξέτασή τους στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών (benchmarking) και της ανάλυσης κινδύνου (risk assessment). Για έναν μικρότερο αριθμό δραστηριοτήτων διατηρείται η έγκριση λειτουργίας, μετά από σχετική αιτιολόγηση.

Οσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, αντί της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων επελέγη ως προσφορότερη μια διαφορετική, γρηγορότερη και ασφαλέστερη διαδικασία: σε κάθε στάδιο εξέτασης οικονομικών δραστηριοτήτων και κατάταξής τους σε κατηγορία διατυπώσεων, προστίθεται ειδικό μέρος στον νόμο 4442 (με τροποποίησή του), ώστε όλη η νομοθεσία για την αδειοδότηση να βρίσκεται σε ένα νομικό κείμενο. Βαίνοντας προς την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου για την αδειοδότηση τον Μάιο 2018, η μελέτη των οικονομικών δραστηριοτήτων συνεχίζεται με την εξέταση των λοιπών κλάδων της μεταποίησης και των δραστηριοτήτων της περιβαλλοντικής βιομηχανίας. Μαζί με αυτούς τους κλάδους θα έχει εξεταστεί και απλοποιηθεί περίπου το 90% των δραστηριοτήτων του παραρτήματος του ν. 4442.

Κατά τη διάρκεια του έργου της απλούστευσης αδειοδότησης, διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα ότι η αλλαγή θα έπρεπε οπωσδήποτε να υποστηρίζεται από αντίστοιχη αλλαγή στην πρακτική της εποπτείας των δραστηριοτήτων. Τον Ιανουάριο 2018 ψηφίστηκε ο νόμος 4512/2018 (άρθρα 127-157) «Καθορισμός Πλαισίου Εποπτείας των Οικονομικών Δραστηριοτήτων και της Αγοράς Προϊόντων», προκειμένου να ορίσει τις γενικές αρχές και να θεσμοθετήσει τα εργαλεία για την εποπτεία, με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των επιχειρήσεων από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.  Το θετικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η επιδιωκόμενη αλλαγή κουλτούρας τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης: αυτό επιτυγχάνεται με τη στενή συνεργασία και την από κοινού δέσμευση. Ποιοτικά είναι πολύ ανώτερη οποιασδήποτε άλλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας τέτοιας εμβέλειας έχει γίνει στο παρελθόν.

Στρατης Ζαφειρης, Γενικός γραμματέας Βιομηχανίας

Ολοι περήφανοι για τη δασκάλα

Κύριε διευθυντά
Με μεγάλη υπερηφάνεια διαβάσαμε στην «Καθημερινή» της 20/3/18, όλοι οι Ελληνες, και ιδιαίτερα εμείς οι του εξωτερικού, τη βράβευση της κ. Ανδριάνας Ζαφειράκου ως καλύτερης δασκάλας του κόσμου, ανάμεσα σε 30.000 υποψηφίους από 173 χώρες. Της αξίζουν έπαινοι και άπειρα συγχαρητήρια από όλο τον ελληνισμό. Αυτό είναι ένα μάθημα προς τους  υπουργούς Παιδείας που πέρασαν, ιδίως τα τελευταία χρόνια, Μπαλτά, Φίλη και τώρα τον Γαβρόγλου, ο οποίος υποβαθμίζει τα πάντα στην παιδεία. Ξεθηκωθείτε όλοι οι σοβαροί πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και απαιτήστε, επιτέλους, να μπει μια τάξη στα πανεπιστήμια, όχι μόνον από πλευράς μάθησης, αξιολόγησης, αλλά και οι καταληψίες αναρχικοί Ελληνες και ξένοι κουκουλοφόροι, κατασκευαστές μολότοφ, να απομακρυνθούν από τα πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν όπως τα εκτός Ελλάδος.

Δεν έχουν αντιληφθεί τι ζημιά προκαλούν στην πατρίδα αυτοί οι άνθρωποι. Ενα ωραίο μάθημα τους έδωσε στη συνέντευξή του ο εξαίρετος επιστήμονας θεωρητικός φυσικός στην «Καθημερινή», στις 11/3/18, κ. Δημήτρης Νανόπουλος, που είναι από τα ανώτερα στελέχη του CERN στη Γενεύη, έχω δε την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίζω, έχουμε κοινούς φίλους στο κέντρο ερευνών. Μεταξύ άλλων ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι η παιδεία στην Αμερική τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και στην Ελλάδα πάμε με τον αραμπά μας.

Για τις έρευνες, το CERN της Γενεύης είναι το κέντρο του κόσμου και στην Ελλάδα είπε ότι οι κλασικές σπουδές είναι το CERN του κόσμου. Πότε και ποιος έδωσε προσοχή στη σταδιοδρομία του εξαίρετου Ελληνα επιστήμονα κ. Δημ. Νανόπουλου και πολλών άλλων που προοδεύουν στο εξωτερικό. Συμπέρασμα είναι ότι τόσα χρόνια με τέτοιους πολιτικούς και τέτοιες πολιτικές, ιδιαίτερα στην παιδεία πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Λαϊκό Κόμμα και λαϊκιστές

Κύριε διευθυντά
Στην «Κ» της 21ης/3/2018, ο έγκριτος αρθρογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου γράφει για τον «λαϊκισμό» με τίτλο «Τελευταία μάχη με τον λαϊκισμό»: «Η χώρα παλεύει πάντα με τον λαϊκισμό. Σαν κατάρα, ο λαϊκισμός μάς κυνηγά και περιορίζει τις επιτυχίες μας, φαλκιδεύει τα κεκτημένα, υπονομεύει τις προοπτικές μας... Είναι η γάγγραινα στο σώμα της μεταδικτατορικής Ελλάδας». Και σε άλλο έντυπο είδα άρθρο υπό τον τίτλο «Ενας είναι ο εχθρός, ο... λαϊκισμός». Επειδή και στη Βουλή ακούω χαρακτηρισμούς του τύπου «είστε λαϊκιστές», καθώς επίσης και σε άλλα κράτη της Ευρώπης διαβάζω ότι «αυξάνει η επιρροή των λαϊκιστών», θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η φοβερή «γάγγραινα λαϊκισμός». Και πώς μπορούμε να θεραπευτούμε και να προστατευτούμε στο μέλλον. Και μια απορία: Το Λαϊκό Κόμμα, που κυριάρχησε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, έχει καμία σχέση με τον «λαϊκισμό»;

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός-νομικός, Χολαργός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ