ΕΛΛΑΔΑ

Στην ψηφιακή εποχή και η Δικαιοσύνη - Μνημόνιο συνεργασίας υπέγρφαψαν Παπάς, Κοντονής

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Με ορίζοντα την προσεχή διετία προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε πλήρη ψηφιακοποίηση της δικαιοσύνης με τη χρήση προγραμμάτων για αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργαςίας για τη δημοπράτηση δύο ακόμα προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα αυτά, ύψους 44 εκ. ευρώ αποτελούν τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της δικαιοςύνης που αφορά σε 280 δικαστήρια όλης της χώρας, τα οποία, όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί θα είναι on line.

Οι δύο υπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στα οφέλη του έργου τόσο σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά και στη διαφάνεια, ενώ όπως τόνισαν η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Παππάς, θα υπάρξει ψηφιακή διασύνδεση της δικαιοσύνης με τους λοιπούς δημόσιους φορείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα το δημόσιο θα λειτουργεί χωρίς χαρτιά.

Το πρώτο από τα δύο προγράμματα για τα οποία υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργαςίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία, με προύπολογισμό 24,1 εκ.ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση υπάρχονος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Το δεύτερο αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια και τα σωφρονιστικά καταστήματα και θα δίνει τη δυνατότητα της εξέτασης μαρτύρων εξ αποστάσεως, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων και την διευκόλυνση των δικαζομένων πολιτών.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον Σταύρο Κοντονή, ενισχύουμε ένα κομμάτι συμπαγές και ενιαίο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας. Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις παραμέτρους των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας. Καλούμε τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τεχνολογία και τα έργα που ετοιμάζουμε, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής τόνισε: «Οι δράσεις που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τα ήδη δρομολογημένα έργα συνιστούν μεγάλες τομές στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τυχόν επιφυλάξεις, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών η εικόνα της καθημερινότητας της δικαστικής διαδικασίας θα αλλάξει ριζικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δίκης και ιδιαίτερα των πολιτών».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ