Επενδύοντας στους ανθρώπους

Επενδύοντας στους ανθρώπους

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Best Workplaces 2018:

Μεθοδολογία, Διαδικασία και Δεδομένα της Έρευνας

Για 16η συνεχόμενη χρονιά διεξήχθη η έρευνα Best Workplaces, για την αξιολόγηση και την επιλογή των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η έρευνα διοργανώνεται από το Great Place to Work® Hellas και η αξιολόγηση των εταιρειών γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece. Η συμμετοχή των εταιρειών στην έρευνα είναι εθελοντική. Η έρευνα Best Workplaces, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο σε ειδικό αφιέρωμα, αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η έρευνα αξιολογεί και βραβεύει τρεις κατηγορίες εταιρειών ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις 10 καλύτερες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζομένους, η δεύτερη τις 10 με 50-250 εργαζομένους και η τρίτη 5 εταιρείες με 20-49 εργαζομένους.

Η επιλογή και η κατάταξη των εταιρειών διενεργούνται μέσα από δύο άξονες αξιολόγησης:

Α) τις ανώνυμες και εμπιστευτικές απαντήσεις των εργαζομένων της κάθε εταιρείας σε ένα ειδικά μελετημένο ερωτηματολόγιο 58 κλειστών και 2 ανοιχτών ερωτήσεων ελεύθερου σχολιασμού (Trust Index©),

Β) τις πολιτικές και τις πρακτικές διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, που καταγράφονται και αναλύονται με αποδεικτικά στοιχεία σε 2 ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια (Culture Audit®).

Η σύνθεση των δύο ανωτέρω αποτελεσμάτων καθορίζει την τελική κατάταξη των εταιρειών. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μοντέλου αξιολόγησης έγκειται στο ότι οι απαντήσεις των εργαζομένων (Trust Index©) έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα (κατά τα δύο τρίτα) στην τελική βαθμολογία.  

Η ερευνητική διαδικασία εξετάζει και αξιολογεί τις παρακάτω 5 βασικές παραμέτρους του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως καθορίζονται από τη μεθοδολογία του Great Place to Work®.

1. Την Αξιοπιστία της Διοίκησης:

  • αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μέσα στην επιχείρηση,

  • αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων,

  • ακεραιότητα, τιμιότητα και ηθική συμπεριφορά των Διοικούντων.

 

2. Τον Σεβασμό προς τους εργαζομένους:

  • υποστήριξη στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη,

  • συνεργασία και εμπλοκή των εργαζομένων σε αποφάσεις,

  • φροντίδα και προσωπικό ενδιαφέρον.

 

3. Το αίσθημα Δικαιοσύνης που υπάρχει στην εταιρεία:

  • ισοτιμία και αίσθημα δικαίου,

  • αντικειμενικότητα και αμεροληψία σε προσλήψεις και προαγωγές,

  • κοινωνική δικαιοσύνη, απουσία διακρίσεων.  

 

4. Την Υπερηφάνεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι:  

  • προσωπική συμμετοχή και συνεισφορά στα αποτελέσματα,

  • ικανοποίηση από τους στόχους της ομάδας,

  • υπερηφάνεια για τα προϊόντα και το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας.

 

5. Τη Συντροφικότητα που αναπτύσσεται:

  • άνεση, οικειότητα, ειλικρίνεια στις σχέσεις με τους συναδέλφους,

  • φιλόξενη, ευχάριστη και φιλική εργασιακή ατμόσφαιρα,

  • κλίμα ομαδικότητας, υποστήριξης και κοινότητας μέσα στην εταιρεία.

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ GREAT PLACE TO WORK®

Επενδύοντας στους ανθρώπους-1

Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν συνολικά 49 εταιρείες διαφόρων μεγεθών και από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες απασχολούν συνολικά 22.300 άτομα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί πάνω από 6.500 εργαζομένους, ενώ η μικρότερη 21.

Από τις συμμετέχουσες εταιρείες οι 23 είναι αμιγώς ελληνικές και οι 26 πολυεθνικές.

Στις εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζομένους αποστέλλονται από το Great Place to Work® ερωτηματολόγια στο σύνολο των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες (πάνω από 250 εργαζόμενοι) μπορούν να συμμετάσχουν είτε με το σύνολο των εργαζομένων τους είτε με στατιστικά αντιπροσωπευτικό, ανάλογα με το μέγεθός τους, τυχαία επιλεγμένο δείγμα 250-500 ατόμων.

Συνολικά απεστάλησαν στους εργαζομένους των εταιρειών 11.539 ερωτηματολόγια (χάρτινα ή ηλεκτρονικά) και απαντήθηκαν 9.205. Ο μέσος όρος συμμετοχής των εργαζομένων στην έρευνα ανήλθε στο 87% (μέσος όρος όλων των εταιρειών).  

H ομάδα αξιολογητών αποτελείται από στελέχη, φοιτητές και αποφοίτους του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχη του Great Place to Work® Hellas. Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι προέρχονται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα Human Resources Management.

Συγκεκριμένα, τις εταιρείες αξιολόγησαν οι:

Γεωργίτσου Αικατερίνη, Γιατράκου Δήμητρα, Δασκαλάκης Θεόδωρος, Ζαχαράκη Βασιλική, Ιωαννίδης Αθανάσιος, Κακλαμάνη Αργυρώ, Καλκαβούρα Αντωνία, Κοκκινάκη Ελένη, Κόκκορη Ελένη-Μαρία, Κουρουνάκου Ζωή, Κρούπη Χαρίκλεια, Κωνσταντουλάκη Άννα, Λαμπρινού Ελένη, Λέπουρα Κωνσταντίνα, Μάρκου Ελένη, Ματσουκοπέτρου Αναστασία, Μελιώτη Μαρία, Μοσχοπούλου Βασιλική, Νόλα Χαρίκλεια, Παναγιωτακοπούλου Γεωργία, Πετράκη Βασιλική, Σιμωνίδης Αθανάσιος, Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα, Τζικάκη Μιλένα, Τσαβίδη Χριστίνα, Τσιώλη Βασιλική, Χατζιάρα Μαριάννα- Ντανιέλλα.

Συντονιστής της αξιολόγησης ήταν ο Αλεξόπουλος Αριστοτέλης, Διευθυντής Εφαρμοσμένης Έρευνας και Innovation Projects του ALBA.

Από το Great Place to Work® συμμετείχαν η Ανθή Τσέντου, Senior Project Manager, και ο Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής.

Η συνολική ακαδημαϊκή εποπτεία ανήκε στον Δρα Διονύση Διονυσίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο ALBA Graduate Business School, Ακαδημαϊκό Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc in Strategic HRM.

Για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά βραβεία στην Αθήνα

Κάθε χρόνο το Great Place to Work® Europe βραβεύει τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης για το εργασιακό τους περιβάλλον. Η βράβευση αφορά 125 ευρωπαϊκές εταιρείες (25 πολυεθνικές, 25 μεγάλες με περισσότερους από 500 εργαζομένους, 50 μεσαίες με 50 έως 500 και 25 μικρές με 20 έως 50 εργαζομένους)

Για πρώτη φορά φέτος, η ανακοίνωση και η βράβευση των εταιρειών θα γίνουν στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια εορταστικού δείπνου.

Η βράβευση έπεται ενός ολοήμερου διεθνούς συνεδρίου με ομιλητές από όλη την Ευρώπη,  διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και στελέχη εταιρειών με διεθνή εμπειρία και ρόλο.

Το συνέδριο φέτος έχει τίτλο «Let’s make Europe a Great Place to Work» και περιλαμβάνει ομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις και τις εργασιακές πρακτικές στην Ευρώπη, τις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των διάφορων κρατών, αλλά και μεταξύ των ηπείρων.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών ομιλητών ξεχωρίζουν ο Michael West, Senior Fellow in The King’s Fund, Professor of Organizational Psychology at Lancaster University Management School, and Emeritus Professor at Aston University, και ο «δικός μας» Χαρίδημος Τσούκας, Professor of Strategic Management at the University of Cyprus and a Distinguished Research Environment Professor of Organization Studies at Warwick Business School.

Oι σύνεδροι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, President of the Athens-based «DIKTIO» Network for Reform in Greece and Europe, η οποία το 2002 εισήγαγε το Great Place to Work® στην Ευρώπη, με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Απασχόληση, Κοινωνικά Θέματα και Ίσες Ευκαιρίες (Employment, Social Affairs and Equal Opportunities), την οποία κατείχε εκείνη την εποχή.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο συνέδριο, μπορείτε να ανατρέξετε στο www.gptweurope2018.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή