Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις αιματηρότερες συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες των τελευταίων ετών.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισράηλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», το κίνημα διαμαρτυρίας που διεκδικεί «το δικαίωμα στην επιστροφή» των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους.

Ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών και οι περισσότεροι από τα θύματα πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές που εκτιμούσαν τον αριθμό των τραυματιών στα 500 άτομα μέχρι το απόγευμα. 

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-1

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πλησίασαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον φράχτη. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους απώθησαν κάνοντας χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 15 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-2

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκίακατήγγειλαν τη «δυσανάλογη χρήση» βίας εκ μέρους του Ισραήλ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του καταδίκασε την «βάναυση» αντίδραση των Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-3
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-4
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-5

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε στους 17.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάσχεση εδαφών από το Ισραήλ. Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

 

Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-6
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-7
Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας (φωτογραφίες)-8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή