Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα social media… προϋπόθεση για την έκδοση visa

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα social media… προϋπόθεση για την έκδοση visa

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προσωπικά στοιχεία που δηλώνουν στους λογαριασμούς τους στα social media οι αιτούντες αμερικανικών θεωρήσεων (visa) τα τελευταία πέντε χρόνια επιθυμεί να έχει στην κατοχή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με ένα νέο πλαίσιο κανονισμών που επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απαιτήσει από όλους τους αιτούντες visa να υποβάλουν τα usernames (όνοματα χρήστη) που χρησιμοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις προηγούμενες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους αλλά και τους αριθμούς τηλεφώνου, με σκοπό να ενισχυθεί σημαντικά ο έλεγχος της κινητικότητας δυνητικών μεταναστών ή ταξιδιωτών στις ΗΠΑ υπό την διακυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. 

Στα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιευθούν στο Ομοσπονδιακό Μητρώο σήμερα Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρντμεντ δήλωσε ότι θέλει το κοινό να σχολιάσει τις προτεινόμενες νέες απαιτήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν σχεδόν 15 εκατομμύρια αλλοδαπούς, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση visa στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Πριν από την συγκεκριμένη ρύθμιση, η παραχώρηση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, των e-mails αλλά του ιστορικού αριθμών τηλεφώνου ζητούνταν μόνο από τους αιτούντες που προσδιοριζόταν να τους ασκηθεί περαιτέρω έλεγχος, δηλαδή όσους προέρχονταν από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων. Περίπου 65.000 άτομα κάθε χρόνο υπόκεινται σε αυτήν την κατηγορία.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται σε όλους τους αιτούντες για χορήγηση αμερικανικής θεώρησης, μετανάστες και μη. Το Στέιτ Ντιπάρτνμεντ εκτιμά ότι οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν 710.000 μετανάστες που αιτούνται visa αλλά και 14 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους. 

Τα εν λόγω έγγραφα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Μητρώου, αλλά η περίοδος σχολιασμού των 60 ημερών από το κοινό δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τη δημοσίευση της επίσημης έκδοσης σήμερα Παρασκευή.  Εάν οι συγκεκριμένες απαιτήσεις εγκριθούν από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, οι αιτήσεις για όλους τους τύπους θεωρήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) των αιτούντων, ενώ θα απαιτείται από τον αιτούντα να παράσχει τα ονόματα των λογαριασμών που έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επίσης, στους αιτούντες θα δίνεται η επιλογή να δίνουν οικειοθελώς πληροφορίες και για άλλους λογαριασμούς τους σε μέσα που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα της αίτησης. Συμπληρωματικά, εκτός από το ιστορικό των αιτούντων στα social media θα ζητείται να καταγράψουν τους αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-mails) που χρησιμοποιούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Ακόμη, θα πρέπει να καταγράφουν το στάτους των διεθνών ταξιδιών και απελάσεων τους για την ίδια περίοδο (τελευταία πέντε χρόνια), αλλά και κατά πόσο τα μέλη της οικογένειας έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Μόνο οι αιτούντες για ορισμένους τύπους διπλωματικών και επίσημων θεωρήσεων μπορούν να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις, σημειώνεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή