Πυρ και μανία εναντίον Μακρόν ο Ερντογάν για τους Κούρδους

Πυρ και μανία εναντίον Μακρόν ο Ερντογάν για τους Κούρδους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων με αντιπροσωπεία του συροκουρδικού κόμματος PYD και να προτείνει γαλλική μεσολάβηση για την κρίση που ξέσπασε μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν.

«Οσοι φιλοξενούν στο υψηλότερο επίπεδο τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης… θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση εχθρότητας απέναντι στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, για να προσθέσει, σε εμφανώς απειλητικό τόνο: «Μπορεί να αντιμετωπίσουν κι αυτοί προβλήματα που ζούμε διαρκώς κι εμείς. Ελπίζουμε ότι δεν θα τολμήσουν να ζητήσουν τη βοήθειά μας όταν η Γαλλία γεμίσει με τρομοκράτες που θα έχουν φύγει από τη Συρία και το Ιράκ». Οσο για την πρόταση της Γαλλίας να μεσολαβήσει μεταξύ Αγκυρας και PYD, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Με λύπησε πάρα πολύ η εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας. Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;».

Μιλώντας στο Reuters μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο εκπρόσωπος του PYD Χάλεντ Εϊσά είχε δηλώσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, η προεδρία της Δημοκρατίας διευκρίνισε, χθες, ότι η Γαλλία δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία πέραν εκείνων που διεξάγει στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από επίθεση Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην επαρχία Σιίρτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή