Προσφυγικό: Αύξηση αφίξεων κατά 33% το 2018

Προσφυγικό: Αύξηση αφίξεων κατά 33% το 2018

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Απριλίου, δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα, προσδιόρισε ο κ. Δημήτρης Βίτσας τον χρονικό ορίζοντα ψήφισης νέου νόμου για το άσυλο, με την παράλληλη δέσμευση ότι θα απλοποιεί και θα επιταχύνει, σε σύγκριση με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, τις σχετικές με τη διαχείριση των αιτήσεων που καταθέτουν πρόσφυγες ή μετανάστες διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, και με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι μόνον παραδέχθηκε τη μη καλή εικόνα στα νησιά, αλλά και ανέφερε ότι καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 33% των ροών από την Τουρκία, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Φέρνουμε έναν καινούργιο νόμο στη Βουλή που απλοποιεί, επιταχύνει και οργανώνει τη διαδικασία απονομής ασύλου, ώστε αυτό που λέμε δύο επίπεδα –που υπάρχει και στην Ολλανδία, υπάρχει και στη Γερμανία και παντού– να υλοποιείται. Αυτός ο νόμος, ευελπιστώ, ή μάλλον είμαι σίγουρος, ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, ενώ σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη ήδη –μη ανακοινώσιμου, πάντως, δημοσίως– σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης μεγάλης αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ανέφερε: «Εχουμε αύξηση των ροών. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η αύξηση είναι περίπου 33%».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, που διαρκώς αναδεικνύει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο με σειρά παρεμβάσεων και ερωτήσεων ήδη από την εποχή του κ. Μουζάλα, προκατόχου του σημερινού υπουργού, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι ζούμε μια κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου η οποία είναι εκρηκτική. Αυτό το οποίο προειδοποιούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ότι η χώρας μας μπορεί να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας να αποτελέσουν τα νησιά μας πεδίο πίεσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και να γίνουμε τελικά έρμαιο των διαθέσεων της Τουρκίας, φαίνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται». Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι έχετε εγκαταλείψει τα νησιά. Ηδη στη Μόρια μένουν περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι σε ένα κέντρο φιλοξενίας το οποίο δεν μπορεί να “σηκώσει” πάνω από τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβετε πόσο λάθος έχετε διαχειριστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, με λάθος συμβολισμούς και με λάθος όπλα, μια υπόθεση από την οποία περιμένουμε από την Ευρώπη και τη στήριξή της και τη συμπαράστασή της και την πολιτική της πίεση στην Τουρκία και τη χρηματοδότησή της για την αντιμετώπιση των αναγκών στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή