Πραγματογνώμονες επιλογής ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική

Πραγματογνώμονες επιλογής ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χειρισμούς οι οποίοι ρίχνουν σκιά προβληματισμού ως προς την αντικειμενικότητα της ακολουθούμενης διαδικασίας, η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Εξεταστική για την Υγεία αποφάσισε να αναλάβουν μεν ειδικοί πραγματογνώμονες τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, πλην όμως επέλεξε να παρακάμψει την κανονικότητα των σχετικών διαδικασιών: από τις δύο επιλογές, δηλαδή είτε την «κανονική» που προβλέπει ορισμό μέσω δικαστικής οδού πραγματογνωμόνων από την υπάρχουσα λίστα είτε την προβλεπόμενη για «έκτακτες περιπτώσεις» απευθείας ορισμού συγκεκριμένων προσώπων από το σώμα ορκωτών λογιστών, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προέκριναν τη δεύτερη.

Ο έλεγχος των στοιχείων κατέστη επιβεβλημένος και αποτέλεσε αίτημα της αντιπολίτευσης, καθώς διαπιστώθηκαν λάθη και τουλάχιστον «προχειρότητα» σε οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Π. Πολάκης ως προς τα οικονομικά του εν λόγω φορέα.

«Ο κώδικας ποινικής δικονομίας επιτρέπει, εκτός από την κανονικότητα του διορισμού πραγματογνωμόνων, ένα είδος πραγματογνωμοσύνης, το οποίο εισηγούμαι, γιατί νομίζω ότι ταιριάζει καλύτερα στη δική μας περίπτωση», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης, με τον κ. Λάππα να απαντά: «Επιτρέπεται να διορίσουμε πραγματογνώμονες όποιους θέλουμε». Και υπό το πρίσμα αυτό παρουσίασε δύο συγκεκριμένα ονόματα. Η πλειοψηφία, επιχειρώντας να τεκμηριώσει τη στάση της, έκανε λόγο για έκτακτη διαδικασία που απαιτεί εξοικονόμηση χρόνου ως προς την ολοκλήρωση του ελέγχου.

«Αν έχω να επιλέξω μεταξύ αξιοπιστίας και ταχύτητας, ναι, επιλέγω την αξιοπιστία», σχολίασε ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.). «Αν πάμε με την κανονική διαδικασία, θα δείξουμε προς τα έξω ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβηθούμε κάτι από τον πίνακα του Συμβουλίου των Εφετών, ο οποίος είναι ο πίνακας που συνήθως χρησιμοποιείται», σημείωσε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ).

Μετά τη λήψη απόφασης, βάσει της πρότασης της πλειοψηφίας, ο κ. Μπαλωμενάκης προσδιόρισε το έργο των εμπειρογνωμόνων: «Είναι υποχρεωμένοι να λάβουν τα στοιχεία από τους οικονομικούς απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ –όλων των οικονομικών απολογισμών, όχι μόνο αυτών που έφερε ο κ. Πολάκης– και κάθε πρόσφορο έγγραφο που θα τους βοηθήσει να βγάλουν συμπέρασμα σχετικά με την οικονομική διαχείριση των ετών που διερευνούμε». Διορία για να παρουσιάσουν πόρισμα οι εμπειρογνώμονες έχουν έως τα τέλη Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή