Κάλυψη σε Καμμένο για τις βολές κατά Τουρκίας

Κάλυψη σε Καμμένο για τις βολές κατά Τουρκίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εργαλειοποίηση εκ μέρους της Αγκυρας της υπόθεσης φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές κάνει πλέον λόγο ανοικτά η κυβέρνηση, καθώς συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από τη σύλληψή τους και παραμένει θολή η εικόνα ως προς τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. «Εδώ πρόκειται για μια στάση κωλυσιεργίας, που δίνει την εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει το ζήτημα για να ασκήσει πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, πράγμα το οποίο δεν το θεωρούμε θεμιτό», δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αναφορά του σε διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις δεν αφορά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει η συζήτηση που έχει ανοίξει για πιθανή διαδικασία ανταλλαγής.

Η κυβέρνηση, προφανώς και στο πλαίσιο διεθνοποίησης της υπόθεσης, εντάσσει τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην ευρύτερη πολιτική όξυνσης που ασκεί η γείτων και, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα σύνορα με τη Συρία και κατά κύριο λόγο με το Κουρδικό.

Η Αθήνα ανεβάζει τους τόνους έναντι της Τουρκίας, καθώς μέρα με τη μέρα καθίσταται σαφής η πρόθεση της γείτονος να συνεχίσει την παρελκυστική τακτική της στο ζήτημα. Ετσι, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ζητεί με σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για ποιο λόγο έπειτα από σχεδόν έναν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας, που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και σε μια σχέσης καλής γειτονίας». Πάντως, πλέον, μετά και τη διπλή άρνηση των τουρκικών δικαστικών αρχών στο αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι συνήγοροι των δύο στρατιωτικών, στην κυβέρνηση κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους και εκδηλώνουν έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη. Παραπέμπουν, μάλιστα, σε άλλες υποθέσεις σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών στη γείτονα, οι οποίες διήρκεσαν αρκετούς μήνες. Η Αθήνα περιμένει τώρα να δει εάν επηρεάσει την υπόθεση η συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να θέσει το ζήτημα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να καλύπτει χθες τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τους υψηλούς τόνους που υιοθετεί έναντι της τουρκικής πλευράς. «Ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες», δήλωσε σχετικά. Φρόντισε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «αυτό το οποίο πρέπει να συνεχίσει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ανησυχία

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση που εκ νέου διαμορφώνεται σε σχέση με τη μεταναστευτική – προσφυγική πίεση, δεδομένου ότι οι ροές παρουσιάζουν και πάλι αυξητική τάση, η οποία αναμένεται να ενταθεί όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες. «Νομίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει ή να αξιοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση και όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. αλλά και με τη χώρα μας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή