Επενδύουν στο μέλλον με… παιδομάζωμα οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι

Επενδύουν στο μέλλον με… παιδομάζωμα οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερο στρέφονται στο παιδομάζωμα οι σύλλογοι της Ευρώπης, αποκτώντας 16χρονους και 17χρονους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια στο μέλλον αναλόγως της προόδου τους. Ομως, πλέον, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές επιλέγουν τους «κατάλληλους» συλλόγους που θα βοηθήσουν την ανέλιξή τους, και αυτοί δεν είναι οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τζέιντον Σάντσο, που το καλοκαίρι πήγε από τη Μάντσεστερ Σίτι στην Ντόρτμουντ ώστε να παίρνει χρόνο στο γήπεδο με την πρώτη ομάδα. Ο 17χρονος Σάντσο, διεθνής σε επίπεδο νέων, αισθάνθηκε ότι θα βελτιωθεί μόνο παίζοντας με τους άνδρες, απορρίπτοντας όχι μόνο τις υποσχέσεις του Πεπ Γκουαρδιόλα ότι θα προπονείται με τους μεγάλους στη Σίτι, αλλά και τον εβδομαδιαίο μισθό των 30.000 λιρών.

Ομοίως, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Κίγκσλι Κομάν και τον Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού που πήγαν με ελευθέρας σε Γιουβέντους και Ντόρτμουντ αντιστοίχως. Επίσης, εγκατέλειψαν την Μπαρτσελόνα για να… παίζουν με τους μεγάλους οι Ζόρντι Μ’μπουλά και Ερικ Γκαρσία, και ακόμα πολλοί νεαροί αστέρες στην Αγγλία έφυγαν για το εξωτερικό, όπως ο επιθετικός της Αρσεναλ Κρις Γουίλοκ που πήγε στην Μπενφίκα.

Ηταν, όμως, η μετακίνηση του Σάντσο που έκανε νεαρούς παίκτες να σηκώσουν κεφάλι και να ζητήσουν κάτι καλύτερο: Τον Ιανουάριο ο Αντεμόλα Λούκμαν, νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων με την Αγγλία, αντέδρασε στη βούληση του Σαμ Αλαρνταϊς και της Εβερτον να τον στείλουν δανεικό στην Ντέρμπι, απαιτώντας δανεισμό στη Λειψία.

Με τέτοια αύξηση στην κινητικότητα των παικτών, οι δευτέρου επιπέδου ομάδες στην Ευρώπη διακρίνουν την ευκαιρία να καλύψουν τη διαφορά που τις χωρίζει από τις κορυφαίες. Συνεπώς η Ντόρτμουντ, μετά τους Σάντσο και Ζαγκαντού πήρε και τον Σέρχιο Γκόμες από την Μπαρτσελόνα που έλαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παίδων. Δείχνει έτσι ικανή να εκμεταλλευθεί το νέο αυτό φαινόμενο. Η υπόσχεσή της για ανταγωνιστικούς μισθούς σε συνδυασμό με την παροχή ευκαιριών σε νέους στη βασική της ενδεκάδα και το παρελθόν της στην ανάπτυξη ταλέντων αποτελούν μαγνήτη για τα αστέρια του μέλλοντος. Σύλλογοι όπως η Λειψία και η Μονακό επίσης προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το φαινόμενο.

Στο μεταξύ, οι κανονισμοί στην Ισπανία που υποχρεώνουν την ύπαρξη ρήτρας αποδέσμευσης σε κάθε συμβόλαιο έδεσαν τα χέρια της Μπαρτσελόνα στην προσπάθειά της να κρατήσει τους Μ’μπουλά και Γκόμες, που είχαν ρήτρες 3 εκατ. ευρώ μόνο. Οι μεγάλες δαπάνες της Μπάρτσα για καθιερωμένους αστέρες έχουν επίσης υπονομεύσει την πεποίθηση των παικτών της ακαδημίας της ότι θα πάρουν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Αντίστοιχη απογοήτευση δοκιμάζουν οι παίκτες της ακαδημίας της Παρί Σ.Ζ., με τους Γιασίν Αντλί και Κλαούντιο Γκόμες να σκέπτονται να απορρίψουν τις προτάσεις για ανανέωση συμβολαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή