Διαφωνούν ΔΝΤ – Ουκρανία για τις τιμές φυσικού αερίου

Διαφωνούν ΔΝΤ – Ουκρανία για τις τιμές φυσικού αερίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίβολη θα πρέπει να θεωρείται η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τη χειμαζόμενη Ουκρανία, εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών για το θέμα των τιμών φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Χθες η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέκτεινε για ακόμη δύο μήνες ρύθμιση που επιτρέπει στα νοικοκυριά να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς. Το 2016, το Κίεβο είχε δεσμευθεί να ευθυγραμμίσει τις τιμές για φυσικό αέριο με αυτές των αγορών, ωστόσο ποτέ δεν είχε εφαρμόσει τη δέσμευση. Το αποτέλεσμα είναι το ΔΝΤ να έχει «παγώσει» την καταβολή δόσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού ύψους 17,5 δισ. δολαρίων, από τον Απρίλιο του 2017. Το περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΔΝΤ περιορίζεται, καθώς η Ουκρανία οδεύει προς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο το 2019.

Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον Μάρτιο του 2019. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουκρανία Γκοέστα Λιούνγκμαν δήλωσε στο Reuters ότι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών για τα νοικοκυριά ισοδυναμεί με κρατική επιδότηση και πως αυτή η πολιτική ευνοεί τα πλούσια νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερο. «Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να επιτραπεί ο καθορισμός των τιμών για φυσικό αέριο –περιλαμβανομένων και των τιμών για νοικοκυριά– να καθοριστεί από την αγορά, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί το 2016 και οι οποίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια». Ο Λιούνγκμαν αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον η νέα παράταση της επιδότησης θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή της επόμενης δόσης. Μέχρι σήμερα η Ουκρανία έχει δανειστεί 8,4 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, δάνεια που τη βοήθησαν να βγει από τη διετή ύφεση που είχε προκαλέσει το 2014 η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης με ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή