Πονοκέφαλοι… κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής

Πονοκέφαλοι… κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική «εξίσωση» που λέγεται Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να έχει αρκετούς «άγνωστους Χ» ακόμα και μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης δημιούργησε νέους πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος, καθώς η διαφοροποίηση, αυτή τη φορά του Ευ. Βενιζέλου, είχε ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν ένα μπρα ντε φερ εντός του νεοσύστατου φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, με τη βαρύτητα που του δίνει η θητεία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ξεκαθάρισε πως η θεσμική πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν σε «λάθος κατεύθυνση». Εδωσε δε και στρατηγική χροιά στην κίνηση, λέγοντας πως αδυνατίζει την κεντρική επιλογή «να προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας» κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει στον πυρήνα αυτής της αντιπαράθεσης θα διαπιστώσει τις δύο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που συνυπάρχουν εντός του νέου φορέα. Η μία, η ισχυρότερη, διέπεται από έντονα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, «όχι στη λογική κάποιας ρεβάνς» αλλά προτάσσοντας την προστασία των «θεσμών και της Δημοκρατίας που βάλλονται από την κυβέρνηση». Τούτη η τάση δεν συζητεί επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει με πιο θετικό πρόσημο τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκε και στο θερμό χειροκρότημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του νέου φορέα, σημειώνουν πως σε αυτή την τάση πρέπει να προστεθεί και μια εσωκομματική χροιά, η οποία δεν είναι διόλου αμελητέα. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της καθίζησης του άλλοτε μαζικού κόμματος επέλεξαν τον «εύκολο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ» και της «ανέξοδης αντιπολίτευσης», την ώρα που ένας μικρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ «παρέμεινε στις επάλξεις για να κρατηθεί η χώρα όρθια». Η πραγματικότητα αυτή που αναπόφευκτα δημιουργεί και «αντι-σύριζα» αντανακλαστικά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εντός του κόμματος, ακόμα και σε κορυφαία στελέχη όπως ο Ν. Ανδρουλάκης και καθιστά ανεπιθύμητο κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμή του δόρατος αυτής της πολιτικής θέσης είναι ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για «δημοκρατικό τόξο» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που «υπερβαίνει τα κομματικά και αφορά συλλήβδην το μέλλον της χώρας».

Από την άλλη, υπάρχει μια πολιτική προσέγγιση, μικρότερης αποδοχής, που εξακολουθεί να έχει έντονα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά. Οι ρίζες του φορέα, όπως λένε οι υπερασπιστές της θέσης αυτής, έχουν έντονο αντιδεξιό πρόσημο από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Παράλληλα, αποδίδουν την πτώση του ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά. Η τάση αυτή δεν είναι ενιαία και δεν μπορεί να μορφοποιηθεί. Για παράδειγμα, ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος την ώρα της διαμάχης μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Βενιζέλου, επέλεξε, μάλλον όχι τυχαία, να επιτεθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω Διαδικτύου, τηρεί τις πιο σαφείς αποστάσεις από τη Ν.Δ.

Στην ίδια κατεύθυνση αλλά με άλλο τρόπο κινείται και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος μιλά για «αναβίωση του σοσιαλισμού» απέναντι στις «συντηρητικές πολιτικές».

Η θέση της ηγεσίας

Πώς απαντά η ίδια η ηγεσία στις δύο αυτές τάσεις; Κορυφαίες πηγές της Χαρ. Τρικούπη είναι ξεκάθαρες και υπογραμμίζουν πως η απάντηση είναι η «αυτόνομη πορεία» που «αποκρυσταλλώνει» τη στρατηγική του κόμματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ο ζωτικός χώρος που έχει ανάγκη να πάρει πίσω το Κίνημα, θα αποκτηθεί μόνο μέσω διακριτών προτάσεων από τα άλλα δύο κόμματα. Σε αυτόν τον δύσβατο δρόμο εντάσσεται και η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση και για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν το μείζον: το Κίνημα Αλλαγής να αποκτήσει τη δική του πολιτική υπόσταση και να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει θέμα συμπόρευσης ούτε με τον «επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.». Στην ίδια λογική, με επιμέρους παραλλαγές, βρίσκονται –λένε στη Χ.Τρικούπη– ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Καμίνης, ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου, που παρά την αντιδεξιά ρητορική του, επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις εκλογές

Η Φώφη Γεννηματά σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα να ορίσει επικεφαλής κατάρτισης ψηφοδελτίων, κάτι που μαρτυρά την πρόθεση για εκλογική ετοιμότητα. Η πρόεδρος του Κινήματος έχει ήδη πάρει απόφαση για ανανέωση των ψηφοδελτίων κατά 30% με υποψηφίους κάτω των 35 ετών, ώστε να εκπέμψει το μήνυμα για αλλαγή γενιάς. Κινητικότητα υπάρχει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το μαρτυρά το τετ α τετ της περασμένης εβδομάδας Γεννηματά – Σγουρού, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως ο πρώην περιφερειάρχης θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Αττική. Στο Κίνημα δεν θέλουν να χάσουν το ευνοϊκό μομέντουμ, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πάνω από 80 εκλεγμένους δημάρχους σε όλη τη χώρα. Με στόχο να κατέλθει υποψήφιος του κόμματος σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε δήμο σχεδιάζουν τη συγκρότηση τοπικών και περιφερειακών οργάνων μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή