Το Πεκίνο απαντά με μειώσεις φόρων στους δασμούς του Ντ. Τραμπ

Το Πεκίνο απαντά με μειώσεις φόρων στους δασμούς του Ντ. Τραμπ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να περιφρουρήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, το Πεκίνο αποφεύγει, προς το παρόν, την αντεκδίκηση και επιλέγει έναν ελιγμό. Αντί να προχωρήσει στα αναμενόμενα αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, προσφέρει στήριξη στις κινεζικές βιομηχανίες, μειώνοντας κατά το ήμισυ τους φόρους σε όσες παράγουν μικροεπεξεργαστές. Εχει προηγηθεί προειδοποίηση του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον ότι «με τις κακόβουλες πρακτικές της ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και απειλεί να εγκαινιάσει έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις προστατευτισμού σε όλον τον πλανήτη», αλλά και απειλή να προχωρήσει σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά, όμως, ειδικότερα τον κλάδο των μικροεπεξεργαστών, ρεπορτάζ των Financial Times ανέφερε στην αρχή της εβδομάδας πως η Κίνα προσφέρθηκε να αγοράζει περισσότερους μικροεπεξεργαστές από τις ΗΠΑ και να επισπεύσει τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέψει στις ξένες επιχειρήσεις να αγοράζουν πλειοψηφικά πακέτα σε κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες. Στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν πως οι αμερικανικοί μικροεπεξεργαστές αντιπροσωπεύουν μόνον 2,6 δισ. δολάρια, δηλαδή το 1% του συνόλου των εισαγωγών μικροεπεξεργαστών στην ασιατική χώρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, πηγές της αμερικανικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικοί μικροεπεξεργαστές υπερβαίνουν το 50% της κινεζικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Πεκίνου να εισάγει περισσότερους μικροεπεξεργαστές από τις ΗΠΑ, είναι γνωστή στην Ουάσιγκτον εφόσον η Κίνα έχει προ πολλού εκφράσει την επιθυμία να εισάγει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Προσκρούει, όμως, στους ελέγχους που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον επικαλούμενη θέματα εθνικής ασφαλείας.

Ο τομέας των μικροεπεξεργαστών βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών που προσάπτει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο. Κατηγορεί συγκεκριμένα τις κινεζικές βιομηχανίες ότι υποκλέπτουν τεχνογνωσία από τις αμερικανικές μέσω των κοινοπραξιών που δημιουργούν μαζί τους.

Η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές του είδους, που φτάνουν ετησίως περίπου στα 200 δισ. δολάρια.

Σχεδιάζει, μάλιστα, να επενδύσει περίπου 150 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για να κατακτήσει παγκόσμιο προβάδισμα στον κλάδο, κάτι που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται να πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στελέχη της κινεζικής ηγεσίας δεν θεωρούν ρεαλιστικό τον στόχο του Πεκίνου για παγκόσμιο προβάδισμα στον κλάδο, αλλά υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει τις εισαγωγές μικροεπεξεργαστών. Για τον σκοπό αυτό το Πεκίνο έχει δημιουργήσει κρατικό ταμείο, ώστε να αντλήσει από την αγορά ποσό ύψους 32 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών.

Ικανοποιημένη η Silicon Valley

Εχοντας επωφεληθεί από τις φοροαπαλλαγές, ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ πολύ πιο φιλικά απ’ ό,τι στην αρχή της θητείας του. Παρά την επίθεσή του εναντίον της Amazon, ο Τραμπ φαίνεται να απολαμβάνει τη συμπάθεια πολλών επιχειρηματικών κολοσσών, όπως οι Alphabet, Apple και Intel, που έχουν επωφεληθεί από την πολιτική του. Δεν πρόκειται μόνον για τις φοροαπαλλαγές αλλά και για τη στήριξή του στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα κινητά 5ης γενιάς, καθώς και για το ότι έχει κωφεύσει στις εκκλήσεις για διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, η σκληρή στάση του Τραμπ προς την Κίνα μπορεί να αποβεί, άλλωστε, προς όφελος των αμερικανικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντάς τες να αντιμετωπίσουν τον συχνά αθέμιτο ανταγωνισμό της. Τη θετική γνώμη των αμερικανικών επιχειρήσεων έχει κερδίσει και η απόφαση του Τραμπ να εμποδίσει την εχθρική εξαγορά της Qualcomm από ανταγωνίστριά της, αλλά και το ότι άφησε να λησμονηθεί κανόνας από την εποχή του προκατόχου του, που υποχρέωνε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να πληρώνουν υπερωρίες στους υπαλλήλους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή