ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναζήτηση κυβέρνησης η Ιταλία

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Η επικοινωνία Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι είναι καθημερινή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η σύμπραξη ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων και αντιπροέδρων της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει εκληφθεί από μερίδα σχολιαστών ως προάγγελος κυβερνητικής συνεργασίας. Η καθημερινή, συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους δύο επικεφαλής, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι και το χαμηλό προφίλ των άλλων κομμάτων (Δημοκρατικό, Forza Italia) αναμφισβήτητα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αντίρροπες δυνάμεις

Θα ήταν, όμως, σφάλμα να υποτιμηθούν οι αντίρροπες δυνάμεις. Και οι δύο νικητές των εκλογών της 4ης Μαρτίου έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να καταρρεύσουν οι διαβουλεύσεις, που ξεκινούν μεθαύριο Μ. Τρίτη, παρά να ευοδωθούν, γιατί θεωρούν ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες θα τους βγάλει ενισχυμένους, μετατρέποντάς τους σε πόλους ενός νέου δικομματισμού. Η φθίνουσα πορεία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της κεντροδεξιάς Forza Italia θα εκφραστεί ακόμη πιο έντονα σε περίπτωση νέας αναμέτρησης, με τα 5 Αστέρια να λεηλατούν περισσότερες δεξαμενές ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη Λέγκα, που ήδη έχει κερδίσει την εσωτερική μάχη στο στρατόπεδο της δεξιάς, να εκθρονίζει πλήρως τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με αυτό το σκεπτικό, Ντι Μάιο και Σαλβίνι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση περιορισμένης στόχευσης, με ορίζοντα μία ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου και νέες εκλογές, που θα ολοκληρώσουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το ενδιαφέρον στην προοπτική αυτή είναι ότι το σύνολο του ευρωπαϊκού κατεστημένου, που «πόνταρε» προεκλογικά στα ξέπνοα άλογα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Forza Italia, τώρα βλέπει με άκρα ψυχραιμία την ανάδειξη του Κινήματος 5 Αστέρων, που απέσπασε 33% στις εκλογές, σε νέα κυρίαρχη δύναμη της ιταλικής πολιτικής. Μετά τον όρο «πασοκοποίηση» που υποδηλώνει τη συρρίκνωση σοσιαλιστικών κομμάτων που εφάρμοσαν δεξιές πολιτικές, τώρα η Ελλάδα προσφέρει στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο ένα νέο λήμμα, που παραπέμπει στην ενσωμάτωση των κομμάτων διαμαρτυρίας.

Η ρητορική

«Στην Ιταλία έχουν ευθύνη και τα άλλα κόμματα να πιέσουν το Κίνημα 5 Αστέρων να γίνει υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης, αντί να συνεργαστεί με τη Λέγκα και να φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο. Θα αποκαλούσα αυτή τη διαδικασία “συριζοποίηση” του Κινήματος 5 Αστέρων», δήλωσε στην Corriere dela Sera o πρώην συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Μακρόν, Σαχίν Βαλέ, που παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου ενόψει των ευρωεκλογών. Μετά την εγκατάλειψη του καταγγελτικού λόγου (του κατά Γκρίλο «Vaffa») τα 5 Αστέρια αφήνουν πίσω τους και την κριτική στην Ε.Ε., συζητώντας την ένταξή τους στην ομάδα En Marche, που θα ιδρύσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μακρόν. Διατηρούν τη ρητορική κατά της διαφθοράς, κατά της μαφίας και υπέρ του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους ή όχι στις επιταγές περί ελλείμματος. Παραμονές των διαβουλεύσεων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ερώτημα στην Ιταλία δεν είναι μόνο ποια κόμματα θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, αλλά αν η «συριζοποίηση» θα έχει ημερομηνία Ιανουαρίου ή Ιουλίου 2015.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ