Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας στο επίκεντρο των επενδυτών

Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας στο επίκεντρο των επενδυτών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου –με προσωρινή αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου για έξι χώρες, μεταξύ αυτών και η Ε.Ε.– ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές από την Κίνα 50-60 δισ. δολ. λόγω παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί το Πεκίνο.

Η τελική απόφαση εφαρμογής τους θα ληφθεί έως τις αρχές Ιουνίου, έπειτα από δημόσια διαβούλευση με αμερικανικές εταιρείες. Η Κίνα προειδοποίησε για σχέδιο επιβολής, ως αντίποινα, δασμών σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 3 δισ., με την αγορά να ανησυχεί για κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων. Η εξέλιξη αυτή και η ανησυχία για αυστηρότερο κανονισμό στις μετοχές τεχνολογίας διατήρησαν περιορισμένη τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, γεγονός που ευνόησε τις αγορές κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 εβδομάδων, 2,74%, ενώ η όποια επίδραση από τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ ήταν περιορισμένη, δεδομένου ότι παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από 45 έτη, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του UM ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2004. Εντούτοις, η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε υποτονική, παρουσιάζοντας μηνιαία αύξηση 0,2% τον Φεβρουάριο, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε τον ίδιο μήνα 0,4%, λιγότερο απ’ όσο ανέμενε η αγορά. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε στα μέσα της εβδομάδας στο 0,47%, το χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται σχετικά υποτονικές στην Ευρωζώνη, ενώ, αν η εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει ενθαρρυντική, ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες έχουν παρουσιάσει μικρή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σταδιακά στον περιορισμό της επί σειρά ετών χαλαρής νομισματικής πολιτικής της. Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου DXY κινήθηκε ανοδικά σε εβδομαδιαία βάση (+0,5%), κυρίως λόγω επανατοποθετήσεων των επενδυτών ενόψει του τέλους του πρώτου τριμήνου. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. διαπραγματευόταν την Παρασκευή στην περιοχή 1,2300/30 καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,2% έπειτα από προσωρινή άνοδο στο 1,2476 την Τρίτη.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της EUROBANK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή