Η απειλή Grexit φέρνει τομές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίοδο έντονων διεργασιών έχει εισέλθει απότομα το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο από την περασμένη Πέμπτη τελεί υπό την απειλή του Grexit έπειτα από την εισήγηση της διορισμένης από τις FIFA-UEFA Επιτροπής Παρακολούθησης. Από τη μία, οι ξένοι πιέζουν για αλλαγές και αποφάσεις και από την άλλη, στο εσωτερικό, η διοίκηση της ΕΠΟ προσπαθεί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι μισές ομάδες της Σούπερ Λίγκας είναι τηλεοπτικά άστεγες, έπειτα από την αποχώρηση της NOVA και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού κάνει τα δικά της σχέδια που καταλήγουν στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων, Κέρκυρα και Πλατανιάς. Οι ΠΑΕ ζήτησαν να βρεθεί λύση, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν την προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ζήτησαν από τον Γ. Βασιλειάδη να νομοθετήσει σχετικά με ένα πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου που είναι το ποσοστό από το στοίχημα. Το θέμα αυτό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην ατζέντα των συζητήσεων των εμπλεκόμενων μερών και φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς θετικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης, χωρίς να δεσμευθεί για το ποσοστό του στοιχήματος, τους ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν βαθιές τομές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ως κύριο παράδειγμα πρότεινε την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων με τη δημιουργία δύο κατηγοριών (Α1 και Α2) των δέκα ομάδων.

Σύμφωνα με το «σχέδιο Βασιλειάδη», το πρωτάθλημα θα διεξάγεται σε τέσσερις γύρους, θα είναι ανταγωνιστικότερο, θα προσελκύσει χορηγούς και θα έχει εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Μέχρι στιγμής, η NOVA έχει ανακοινώσει ότι εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη σεζόν 2018-19 των ΠΑΕ ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπ., Λεβαδειακός, Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα, που έρχονται να προστεθούν σε αυτά των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Εκτός από το πλάνο της αναδιάρθρωσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει ζητήσει από τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας τη δέσμευσή τους σε τέσσερα βασικά θέματα που είναι τα εξής:

• Σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων εντός γηπέδου από οπαδούς, τρεις φορές στην ίδια αγωνιστική περίοδο, η υπαίτια ομάδα θα υποβιβάζεται.

• Σε περίπτωση αρνητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων από παράγοντες θα τιμωρείται η ομάδα που εκπροσωπούν.

• Η ευθύνη για τη φύλαξη των αγώνων περιέρχεται εξ ολοκλήρου στις ΠΑΕ και η αστυνομία μένει εκτός γηπέδων.

• Καταργείται το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ως τρίτος βαθμός των πειθαρχικών αδικημάτων και ως τρίτος βαθμός αναγνωρίζεται το CAS.

Οσον αφορά την ΕΠΟ, έχει θέσει τόσο προς τον υφυπουργό Αθλητισμού όσο και προς την Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA τις ακόλουθες προτάσεις:

• Τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής στην ΕΠΟ, η οποία κάθε εβδομάδα θα αξιολογεί φαινόμενα βίας και εμπρηστικών δηλώσεων και θα ενημερώνει άμεσα τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

• Την επανεξέταση όλων των κανονισμών λειτουργίας του ποδοσφαίρου.

• Την κατάργηση της δικαιοδοσίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ως Δικαστηρίου απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης σε τρίτο βαθμό.

• Αυστηρό πλαίσιο χορήγησης μιας μόνο αναβολής κατά την εκδίκαση υποθέσεων, σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαστικά όργανα.

• Μεταφορά της αρμοδιότητας από την επιτροπή δεοντολογίας στις πειθαρχικές επιτροπές της διερεύνησης δυσμενών κρίσεων.

• Ουσιαστικό έλεγχο και αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας των δύο επαγγελματικών λιγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή