Σκόνη από το Καζαχστάν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «Σαχάρα» μετέτρεψε την Αθήνα, την Κρήτη και άλλες περιοχές η εισβολή αφρικανικής σκόνης, με κορύφωση τη Δευτέρα 26 Μαρτίου. «Διαμορφώθηκαν συνθήκες ερήμου στην Αττική, όσον αφορά την ατμόσφαιρα, τόσο πυκνή ήταν η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέτρησε συγκεντρώσεις έως και 500 μgr/m3, δηλαδή δέκα φορές πάνω από το όριο των 50 μgr/m3. Το εργαστήριό μας, που χρησιμοποιεί λέιζερ και έχει διαφορετικό τρόπο μέτρησης, κατέγραψε έως και 10 εκατομμύρια σωματίδια ανά κυβικό μέτρο! Οι συνήθεις μετρήσεις αναφέρουν από 100.000 έως ένα εκατομμύριο σωματίδια ανά κυβικό μέτρο, όταν είμαστε κοντά στο όριο. Αρα, σύμφωνα και με τις δικές μας μετρήσεις, η σκόνη ήταν δέκα φορές πιο πυκνή από τα όρια», σημειώνει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτοηλεκτρονικής, Λέιζερ και Εφαρμογών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαστηρίου, η 26η Μαρτίου ήταν η χειρότερη μέρα όσον αφορά τις συγκεντρώσεις σωματιδίων εδώ και 20 χρόνια.

Εισαγωγές από… Ρωσία

Η Ελλάδα αποτελεί σκονισμένο σταυροδρόμι, καθώς δεν δέχεται μόνο αφρικανική σκόνη, αλλά σκεπάζεται και από μάζες με προέλευση τα βόρεια τμήματα της αραβικής χερσονήσου, ακόμα και το Καζαχστάν! Μοιάζει «τρελό» αλλά είναι αληθινό και ενδεικτικό των τεράστιων αποστάσεων που διανύουν τα σύννεφα σκόνης. «Περίπου τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο, συνήθως Μάιο και Ιούνιο, σκόνη από μια τεράστια έρημο στα ανατολικά παράλια της Κασπίας φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Περνά στο Αιγαίο μέσω της ροής του Βοσπόρου, κουβαλώντας την έντονη βιομηχανική ρύπανση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σωματίδια από δασικές πυρκαγιές της Ρωσίας! Μέσω των βορειοανατολικών ανέμων φτάνουν και στην Αθήνα», εξηγεί ο κ. Παπαγιάννης.

Η «ταυτοποίηση» της καζάκικης σκόνης έχει γίνει με συγκεκριμένη ανάλυση από το εργαστήριο λέιζερ του ΕΜΠ, το οποίο πραγματοποιεί μια «αξονική τομογραφία» της ατμόσφαιρας, ενώ η διαδρομή της μπορεί να καταγραφεί με δορυφορικές εικόνες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση των φαινομένων μεταφοράς σκόνης, τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ. «Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την κυκλοφορία των αέριων μαζών, ενώ λόγω υπερθέρμανσης μετακινούνται μεγαλύτερες μάζες σκόνης σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν από την Αφρική στο Σότσι της Ρωσίας!».

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα σωματίδια σκόνης επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία, καθώς εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα και οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως καταγράφεται μια υστέρηση του κρατικού μηχανισμού στην έγκαιρη διάχυση της πληροφορίας. «Δεν μπορεί την ώρα που η Αθήνα έχει πνιγεί στη σκόνη η ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ να αναφέρει τις μετρήσεις της προηγούμενης μέρας, που ήταν πολύ μικρότερες και εντός των ορίων», καταλήγει ο κ. Παπαγιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή