Παγιώνονται οι μειώσεις έως 25% με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

Παγιώνονται οι μειώσεις έως 25% με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μόνιμο μηχανισμό εγκλωβισμού των νέων συνταξιούχων στα πολύ χαμηλά σημερινά επίπεδα, εξελίσσεται ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου. Ηδη, οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί και αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ξεπερνούν τις 16.000 και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα αναλογιστικά άδικο νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις, αλλά κι ένα «τέχνασμα» ενσωμάτωσης του συνόλου των μνημονιακών περικοπών, ακόμη κι αυτών που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές, στις μελλοντικές συντάξεις.

Ετσι επιτυγχάνεται, άλλωστε, και ο δραστικός περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2021 στο 13% του ΑΕΠ, έναντι 17% πριν από την εφαρμογή της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 16% και 25%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασφαλισμένων, κυρίως στις συντάξεις χηρείας, όπου οι περικοπές ξεπερνούν το 50%. Στις πολύ χαμηλές συντάξεις αντίθετα, όπως και στις μειωμένες, ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές.

Παραδείγματα

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ, με 10.800 ένσημα και συντάξιμες αποδοχές έπειτα από 37 έτη ασφάλισης 2.562,69 ευρώ, που έλαβε σύνταξη υπολογισμένη με τον νόμο Κατρούγκαλου, 1.338,6 ευρώ, από την οποία αν αφαιρεθεί η εισφορά υγείας 6% καταλήγει σε 1.258,3 ευρώ τον μήνα, προ φόρων. Καθώς βέβαια στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις αναγράφεται και ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει το μέγεθος της μείωσης. Αναλυτικά, ο ίδιος ασφαλισμένος αν είχε καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, θα λάμβανε σύνταξη 1.780,13 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών είναι της τάξης του 24,8%. Προκύπτει βέβαια όχι μόνο προ φόρων, αλλά και χωρίς να υπολογιστούν οι ειδικές ή έκτακτες περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2011 και μέχρι το 2016, όταν ψηφίστηκε η ισχύουσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αναλυτικά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα μείωνε τη σύνταξη κατά 106,8 ευρώ, η μείωση του νόμου 4024 του 2011 κατά 94,7 ευρώ, ο νόμος 4051/2012, 33,4 ευρώ, ο νόμος 4093 επίσης του 2012, επιπλέον 154,5 ευρώ, ενώ αν αφαιρεθεί και η εισφορά ασθένειας 6%, το ποσό θα περιοριζόταν στα 1.307,3 ευρώ προ φόρων. Παρά τις πολλαπλές περικοπές που υπέστησαν οι συντάξεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο νέος νόμος οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, κατά 3,7%, εγκλωβίζοντας έτσι τους συνταξιούχους σε ένα σπιράλ χαμηλών παροχών, παρά τις υψηλές εισφορές που έχουν καταβάλει.

Το σύστημα είναι «ταξικά άδικο», κάτι που επίσης φαίνεται από τις αποφάσεις που εκδίδονται. Είναι ενδεικτικό ότι γυναίκα με πλήρη σύνταξη, στο 60ό έτος της ηλικίας της (έτος κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010), με συντάξιμες αποδοχές 1.065,32 ευρώ, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση συνταξιοδότησης θα λάβει σύνταξη ύψους 567,87 ευρώ προ φόρων και εισφοράς ασθένειας. Η ίδια γυναίκα, με το προϊσχύον καθεστώς, θα έπαιρνε 414,61 ευρώ σύνταξη προ φόρων και εισφοράς 6% για ασθένεια. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις με μειωμένη σύνταξη, που εξαιτίας της κατάργησης των κατώτατων ορίων με το παλαιό ποσοστό δικαιούνται σύνταξη πολύ κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χαρακτηριστικά, υπάρχει απόφαση για γυναίκα με μειωμένη σύνταξη 246,95 ευρώ τον μήνα, προ φόρων και εισφοράς 6%… Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν η συγκεκριμένη συνταξιούχος επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει και επανακαταθέσει την αίτησή της, ώστε να υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, θα λάβει μεικτό ποσό της τάξης των 480,6 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπ. Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία επανεξέτασης των συγκεκριμένων αιτήσεων, που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους.

Στις περιπτώσεις των συντάξεων χηρείας, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις ακόμη και κατά 60%.

Το καλοκαίρι τα «ραβασάκια» για τους ήδη συνταξιούχους

Από τις δυσάρεστες εκπλήξεις δεν γλιτώνουν βέβαια και οι ήδη συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν τα… «ραβασάκια» με τα νέα μειωμένα ποσά των συντάξεων, που θα δικαιούνται από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά, εντός του καλοκαιριού. Βάσει των νέων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δη, το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, εντός του Μαρτίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του συνόλου των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ εντός του καλοκαιριού 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ πρέπει να ενημερωθούν για το ύψος της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Αυτή η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα διαπιστωθεί για τον κάθε συνταξιούχο (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως το τέλος του 2018. Ομως από το 2019 και με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, πρέπει να καταργηθεί αυτή η προσωπική διαφορά, τουλάχιστον έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 18% της σύνταξης.

Μεγάλοι χαμένοι με τον νέο τρόπο υπολογισμού είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, συνταξιούχοι του Δημοσίου (πολιτικοί και ειδικών μισθολογίων), απόστρατοι (ανάλογα με τα διπλά έτη που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν), συνταξιούχοι του ΙΚΑ των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, κυρίως με πολλά έτη ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή