SingularLogic: Αναδιάρθρωση, πώληση προωθούν οι τράπεζες

SingularLogic: Αναδιάρθρωση, πώληση προωθούν οι τράπεζες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aλλη μια υπερχρεωμένη εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο των πιστωτριών τραπεζών με σκοπό την αναδιάρθρωση και την πώλησή της. Μετά τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, τη «Μαρινόπουλος», τον ΔΟΛ, την Altec, τη Forthnet κ.ά., στο στόχαστρο της εξυγίανσης εισέρχεται η εταιρεία SingularLogic.

Ιστορική εταιρεία

Η ιστορική εταιρεία πληροφορικής δεν εξυπηρετεί τον τραπεζικό δανεισμό ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι μετοχές της ήδη έχουν ενεχυριαστεί και συνεπώς, οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση. Τελικός στόχος θα είναι η πώληση σε ένα ή περισσότερα επενδυτικά σχήματα, ικανά να κρατήσουν και να αναπτύξουν την ιστορική εταιρεία.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, εκτιμάται ότι θα είναι εκείνο της Altec, καθώς έχει δοκιμαστεί και το γνωρίζουν οι πιστώτριες τράπεζες. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες της εταιρείας θα διαχωριστούν και θα εισφερθούν σε δύο διαφορετικά εταιρικά σχήματα. Tο πρώτο θα αναλάβει τις δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορικής ολοκλήρωσης έργων (π.χ., έργα πληροφορικής Δημοσίου, εκλογές κ.λπ.) και το δεύτερο, τα παραδοσιακά προϊόντα λογισμικού για λογιστές και επιχειρήσεις. Το πρώτο σχήμα θα είναι το αντίστοιχο της πρώην SingularLogic Intergrator και το δεύτερο εταιρικό σχήμα θα αναλάβει τα προϊόντα που είχαν κληροδοτήσει οι εταιρείες Singular, Computer Logic και DIS στην πρώην SingularLogic Business Services. Στην πράξη, οι δύο εταιρείες που ενοποιήθηκαν μέσα στην κρίση, θα διαχωριστούν προκειμένου να βρουν αγοραστές.

Τις κινήσεις συντονίζει για άλλη μια φορά η Τράπεζα Πειραιώς. H τελευταία φέρεται αποφασισμένη να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της. Σημειώνεται ότι εκτός από πιστωτής, η τράπεζα είναι και ο βασικός μέτοχος της SingularLogic. H συμμετοχή της στην εταιρεία πληροφορικής αποκτήθηκε εμμέσως, με τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές της Marfin Investment Group (ΜIG) που εξέδωσε η τράπεζα το καλοκαίρι του 2017. Ετσι, η Τράπεζα Πειραιώς κατέστη βασικός μέτοχος της MIG με 31,67%, ενώ η MIG είναι βασικός μέτοχος της SingularLogic με περίπου 85%. Στους υπόλοιπους πιστωτές της SingularLogic συγκαταλέγονται οι τράπεζες Eurobank και η Alpha Bank.

Η SingularLogic αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση πληροφορικής ακολούθησε φθίνουσα πορεία αντίστοιχη με εκείνη της μητρικής MIG, αλλά και με την πορεία που ακολούθησε η ελληνική αγορά πληροφορικής στο σύνολό της. Σημειώνεται ότι με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, οι μετοχές της εταιρείας αλλά και οι συμμετοχές της σε άλλες θυγατρικές (PCS, SenseOne) έχουν ενεχυριαστεί καθ’ ολοκληρίαν στις πιστώτριες τράπεζες, όπως επίσης και οι απαιτήσεις της από πελάτες.

Αναχρηματοδότηση

Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα αναχρηματοδοτηθεί σύντομα για το ομολογιακό δάνειο ύψους 56 εκατ. ευρώ, που έληξε στις 31/1/2018, και μαζί της θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση και την πώλησή της που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

SingularLogic: Αναδιάρθρωση, πώληση προωθούν οι τράπεζες-1

Η ανομβρία έργων πληροφορικής «βούλιαξε» τις εταιρείες του κλάδου

 Είναι η πολλοστή φορά που οι εταιρείες πληροφορικής αλλάζουν μετόχους. Αλλες φορές ως πολύφερνες νύφες, αλλά τις περισσότερες, αυτό έγινε με τις επιχειρήσεις να θεωρούνται «βαρίδια». Αυτό συνέβη τόσο μετά το 2000 και την πτώση των αξιών στο Χ.Α., όσο και αργότερα. Ειδικά για τις εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις, πολλές περιήλθαν στα χέρια των τραπεζών εξαιτίας του υψηλού τραπεζικού δανεισμού τους. Αυτό συνέβη στο παρελθόν (π.χ., Πουλιάδης & Συνεργάτες, Altec, LogicDIS κ.ά.) αλλά και πρόσφατα, μετά την επέλαση της οικονομικής ύφεσης από το 2010 και μετά.

Θύμα αυτής της τελευταίας ύφεσης (και όχι μόνο) ήταν η SingularLogic. Η εταιρεία ακολούθησε τη φθίνουσα πορεία του μετόχου της MIG, ο οποίος δεν κατάφερε να τη στηρίξει οικονομικά από ένα σημείο και πέρα. Παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, ωστόσο, κάνουν λόγο και για λάθη των διοικήσεων που όρισε ο παλαιός μέτοχος (MIG) και τα οποία έχουν γίνει ορατά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία έχει αλλάξει πολλές φορές management τα τελευταία δύο τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πετύχει την ανάκαμψη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις δεκάδες θυγατρικές/συγγενείς επιχειρήσεις του ομίλου, μόνο δύο παραμένουν με σημαντική αξία στον όμιλο SingularLogic. Πρόκειται για τις εταιρείες PCS και SenseOne, εκ των οποίων η τελευταία αποκτήθηκε πρόσφατα. Οι υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου είτε έχουν τεθεί σε εκκαθάριση είτε έχουν πωληθεί, είτε έχουν μηδενική δραστηριότητα και μηδενική υπεραξία.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η ανομβρία των έργων πληροφορικής, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η αγορά διέρχεται το τέταρτο έτος της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης, τα έργα πληροφορικής παραμένουν ακόμη στον σχεδιασμό. Για παράδειγμα η SingularLogic, το 2016 είχε έσοδα μόλις 4 εκατ. ευρώ από υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, έναντι 10 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση. Τα υψηλά έσοδα του 2015 αποδίδονται έως ένα βαθμό στη διενέργεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά. Ωστόσο, το 2014 που δεν υπήρχαν αυτά τα έκτακτα έσοδα, η εταιρεία είχε πάνω από 6 εκατ. ευρώ έσοδα από τον δημόσιο τομέα.

Τα μόνα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι τα αποκαλούμενα «έργα-γέφυρες» του ΕΣΠΑ, δηλαδή τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που συνεχίζουν τη χρηματοδότησή τους στο νέο πλαίσιο στήριξης της χώρας (2014-2020). Ολα τα άλλα έργα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι σήμερα, είναι έργα που βρίσκονται στα χαρτιά, δεν έχουν μπει στη διαδικασία υλοποίησης και η προκήρυξή τους, αν όλα πάνε καλά, δεν αναμένεται πριν από το 2019. Πιθανόν τα έργα αυτά να μην αφήσουν χρήματα στην ελληνική αγορά, ούτε καν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή