Το Κονκλάβιο (01/04/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχω και βίντεο…

Προς στιγμήν, νόμιζα ότι τα ελληνοτουρκικά και δη τα τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο μεταφέρθηκαν στη Βάρνα. Αυτό με αφορμή την πληροφορία «βαθέος λαρυγγιού» μου ότι η τουρκική αποστολή ενεχείρισε στους Ευρωπαίους βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα. Το αναφέρω επειδή έχω την αίσθηση ότι το πιο διαδεδομένο μυστικό των εβδομάδων της ελληνοτουρκικής κλιμάκωσης στη διπλωματική και πολιτική αγορά είναι το βίντεο που οι Τούρκοι δείχνουν παντού και αφορά τη νύχτα του τελευταίου επεισοδίου στα Ιμια…

Γνήσιος ανθρωπισμός

Ψίθυροι στις Βρυξέλλες για τα ντοκουμέντα που υποτίθεται ότι θα τους έδειχνε ο Ερντογάν υπήρχαν πολλοί. Αλλά αυτοί αφορούσαν υποτιθέμενες αποδείξεις για σχέσεις Ευρωπαίων με τρομοκράτες. Ανθρακες ο θησαυρός. Μαθαίνω ότι το μόνο βίντεο που έδειξαν οι Τούρκοι στο δείπνο της Βάρνας αφορούσε τις θυσίες που έχει κάνει η γειτονική χώρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Και φυσικά, πόσο τους έχει κοστίσει όλο αυτό. Εκεί υπήρχε και μία νύξη για το Αφρίν και το πώς η Τουρκία ουσιαστικά παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους τοπικούς πληθυσμούς. Πάνω απ’ όλα, ο άνθρωπος…

Αυτοκρατορική συνοδεία

Κατά τα λοιπά, δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από μια αυτοκρατορική συνοδεία για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ευρωπαίοι έδειχναν σαν φτωχοί συγγενείς. Ο Ερντογάν είχε τους πάντες μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και φυσικά του εξ απορρήτων του Ιμπραήμ Καλίν.

Δεν ήταν μόνοι

Αυστηρά τυπική ήταν η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Δημ. Αβραμόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα. Το αναφέρω επειδή, αν θυμάμαι καλά, από την εμπλοκή του ονόματος του Ελληνα επιτρόπου στην υπόθεση της Novartis κι έπειτα, δεν υπήρξε άλλη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες. Ηταν τόσο τυπική, ώστε, όπως μαθαίνω, δεν υπήρξε κατ’ ιδίαν συζήτηση. Εξάλλου, δεν ήταν μόνοι. Παρόντες από την πλευρά του πρωθυπουργού ήταν ο Δημ. Βίτσας και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα Β. Καλπαδάκης. Ο Αβραμόπουλος συνοδευόταν από τη γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσων της Κομισιόν Βιβή Μίχου και τη στενή συνεργάτιδά του Σοφία Αστεριάδη. Και δεν υπήρξαν καν τηλεοπτικά πλάνα…

Περήφανος μπαμπάς

Στη Θεσσαλονίκη συνέλαβε κατάσκοπός μου τον Μαργαρίτη Σχοινά το μεσημέρι της Παρασκευής. Εντάξει, δεν είναι είδηση ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η έλευση στα πάτρια αυτή τη φορά είχε άλλο χαρακτήρα: Ο γιος του Σχοινά ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό και βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκπληρώσει την υποχρέωση της στρατιωτικής του θητείας. Χθες ορκίστηκε φαντάρος, στη Βόρεια Ελλάδα παρακαλώ. Και ο περήφανος πατέρας έδωσε το «παρών».

Επικίνδυνες συναντήσεις

 Δεν είχε τίποτα από την κιτς παρακμή της «πρώτης φοράς Αριστερά» και της πρώτης της παρέλασης του 2015 η φετινή 25η Μαρτίου. Ομως πληροφορούμαι ότι μετά την παρέλαση, έγινε σύναξη στο γραφείο του Νίκου Βούτση στη Βουλή. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Σακελλαρίου. Θυμίζω ότι ο πρώτος χαρακτήρισε τον δεύτερο «σούπερ Αρχιεπίσκοπο» με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών, τις οποίες επί της ουσίας καταργεί. Αναπόφευκτο ήταν και να χαιρετηθούν. Ωτακουστής μού μεταφέρει ότι μόλις ο Σακελλαρίου αντίκρισε τον Φίλη του είπε κάτι του τύπου «και σκοταδιστές, κ. Φίλη;», προφανώς ενοχλημένος από τους χαρακτηρισμούς του πρώην υπουργού Παιδείας. Και ότι ο Φίλης απάντησε «δύο φορές σκοταδιστές». Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι… Βέβαια, μπορεί να ταιριάζει και το ότι το γινάτι βγάζει μάτι.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών…

 Δεν του φτάνουν οι διαρκείς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ο Βαγγέλης Αντώναρος θέλει να μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του και σε απευθείας επαφή με κόσμο. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι μετά το Πάσχα οργανώνει μικρές συναντήσεις –σε καφενεία και αλλού– όπου θα τοποθετείται για διάφορα θέματα. Δεν ξέρω ποιοι θα ανταποκριθούν, αλλά μου θυμίζει κάτι σαν τον κύκλο των χαμένων ποιητών… Κι ας επιμένει ο Αντώναρος –παρά τη διαγραφή του– ότι ήταν, είναι και θα είναι Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή