ΕΛΛΑΔΑ

Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατηγορία που του απαγγέλθηκε μετά τον εντοπισμό 450.000 γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε ως δώρο από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ο εισαγγελέας, κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, δεν πείστηκε ότι τα χρήματα που έλαβε ο πρώην υπουργός ήταν προεκλογική χορηγία, όπως είχε υποστηρίξει απολογούμενος ο Τάσος Μαντέλης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι εκλογές απείχαν ενάμιση χρόνο από την αποστολή του εμβάσματος, δεν δαπανήθηκαν για τις εκλογές, αλλά για τις σπουδές του γιου του σε ξένο πανεπιστήμιο.

«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια Μαντέλη ως «μη νόμιμη και ως μη ηθική».

Ο εισαγγελέας πρότεινε, επίσης, να κηρυχθεί ένοχος και ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού,  πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια με αναστολή, ενώ ο Τάσος Μαντέλης σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια.

Η δίκη Μαντέλη σε δεύτερο βαθμό, η οποία φθάνει προς το τέλος της, διεξάγεται επί της ουσίας για δεύτερη φορά, καθώς επαναλήφθηκε από την αρχή, λόγω θανάτου δικαστικού που μετείχε στην πρώτη δίκη.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ