Πέθανε η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και επί 38 χρόνια σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντικιζέλα – Μαντέλα

Πέθανε η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και επί 38 χρόνια σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντικιζέλα – Μαντέλα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια και πολιτικός Ουίνι Μαντικιζέλα – Μαντέλα, σύζυγος επί 38 χρόνια του Νέλσον Μαντέλα και μία από τις πιο εμβληματικές μοφές του αγώνα κατά του Απάρτχαϊντ, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπικός βοηθός της, Ζόντουα Ζουάνε.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις και υπήρξε επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Οι οπαδοί της τη χαρακτηρίζουν «Μητέρα του Έθνους», της «νέας» Νότιας Αφρικής που προέκυψε μετά την πτώση του φυλετικού και καταπιεστικού καθεστώτος του Άπαρτχαϊντ.

Υπήρξε σύζυγος του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής επί 38 ολόκληρα χρόνια, μεταξύ των οποίων και τα 27 χρόνια που ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Η εικόνα του ζεύγους με τις γροθιές σηκωμένες, λίγο μετά την αποφυλάκιση του Μαντέλα από τη φυλακή Βίκτορ, στο Κέιπ Τάουν, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του αγώνα κατά του Άπαρτχάιντ. 

Πέθανε η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και επί 38 χρόνια σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντικιζέλα – Μαντέλα-1

Εντούτοις, οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Επιτροπή Αληθείας και Συμφιλίωσης, ένα δικαστικό σώμα που συγκροτήθηκε στη χώρα μετά την πτώση του Άπαρτχαϊντ, αμαύρωσαν τη φήμη της, καθώς έκαναν γνωστό ότι δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους για την επίτευξη των πολιτικών και ιδεολογικών στόχων της (μεταξύ άλλων, υπήρξε υπεύθυνη για φόνους, απαγωγές και βασανισμούς αντιπάλων της). Ενδεικτικά, φέρεται να βρίσκεται πίσω από το καθεστώς τρομοκρατίας που είχαν επιβάλει ορισμένες ομάδες του ANC στο Σοβέτο, το προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ που αποτελούσε γκέτο του μαύρου πληθυσμού της πόλης, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Μάλιστα, η σκληρότητα και ο φανατισμός της έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τη μετριοπάθεια και τη λογική της συμφιλίωσης που πρέσβευε ο Μαντέλα, καθώς επεδίωκε να οικοδομήσει μία σταθερή και πλουραλιστική δημοκρατία, στον απόηχο του φυλετικού διχασμού και της καταπίεσης του Άπαρτχαϊντ. Αυτή η οξεία αντίθεση οδήγησε στην καταστροφή του γάμου τους και κατέστησε την Ουίνι μία καθαρά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα, η οποία ωστόσο διατήρησε μέχρι το τέλος τη στήριξη των πιο ριζοσπαστών οπαδών του ANC.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της οικογένειας της, η Ουίνι Μαντέλα «πέθανε μετά από μία χρόνια ασθένεια, λόγω της οποίας μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο από την αρχή της χρονιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή