Σαφές προβάδισμα Ομπραντόρ στο Μεξικό

Σαφές προβάδισμα Ομπραντόρ στο Μεξικό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ο Μεξικανός αριστερός προεδρικός υποψήφιος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, κατέχει ισχυρό προβάδισμα 18 μονάδων σε σχέση με τον δεύτερο υποψήφιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία Parametria, δημοσίευσε το Reuters και σύμφωνα με αυτή ο Λόπες Ομπραντόρ λαμβάνει το 38% της συνολικής εκλογικής ψήφου, σημειώνοντας αύξηση κατά 3% σε σχέση με παλαιότερη δημοσκόπηση.

Σε περίπτωση που ο Λόπες Ομπραντόρ νικήσει στις επερχόμενες εκλογές, η νέα μεξικανική κυβέρνηση ενδέχεται να υιοθετήσει μια λιγότερο φιλική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει εμπλακεί σε εμπορικές προστριβές με το Μεξικό και προσπαθεί διακαώς να περιορίσει τις μεταναστευτικές εισροές που προέρχονται από εκεί. Αν και ο Ομπραντόρ έχει στηρίξει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), οι σχεδιασμοί του να επανεξετάσει πετρελαϊκά συμβόλαια έχει προκαλέσει ανησυχίες για αποθάρρυνση των ξένων επενδύσεων.

Ενας παράγοντας που συνέβαλε στο ενισχυμένο προβάδισμα του Ομπραντόρ σχετίζεται με την αποβολή δύο ανεξάρτητων υποψηφίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Ο υποψήφιος που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση κατά τη δημοσκόπηση είναι ο Ρικάρντο Ανάγια, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ικανός να απειλήσει τον Ομπραντόρ, αφού το ποσοστό που συγκεντρώνει δεν ξεπερνά το 20%.

Εθνικιστικά στοιχεία

Ο λόγος που απηύθυνε ο Ομπραντόρ την Κυριακή κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας στη Σιουδάδ Χουάρες είχε έντονα εθνικιστικά στοιχεία, με τον Μεξικανό υποψήφιο να ζητάει τον σεβασμό από τον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευσή του να ακυρώσει το νέο αεροδρόμιο 13 δισεκατομμυρίων της Πόλης του Μεξικού, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας μέχρι σήμερα. Η προσοχή έχει στραφεί και στο κόμμα που θα καταλάβει την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία και την κάτω Βουλή του Κογκρέσου, με αρκετούς να πιστεύουν πως το κόμμα του Ομπραντόρ, Εθνικό Κίνημα Αναγέννησης, θα αποκτήσει την πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή