Ο Ερντογάν έχει τρελαθεί, λέει ο Π. Καμμένος

Ο Ερντογάν έχει τρελαθεί, λέει ο Π. Καμμένος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και με ορολογία η οποία, όπως σχολιάστηκε, δεν μπορεί να ενταχθεί σε σχέδιο προσπάθειας για εκτόνωση της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Π. Καμμένος χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε τόσο στην υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές όσο και στην προκλητικότητα της γείτονος στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, αφού μίλησε προσωπικά για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου εξαιτίας της δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων – για τις οποίες, πάντως, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε κατάσταση «απελπιστική», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε όχι και τόσο ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που έχουν συλλάβει οι τουρκικές αρχές και βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Ο κ. Καμμένος έκανε κατ’ αρχάς λόγο για «προσχεδιασμένο» εκ μέρους της Αγκυρας επεισόδιο, που οδήγησε σε σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Σημείωσε ότι «τώρα δεν μπορούν να τους ρίξουν καμία μεγάλη καμπάνα γιατί δεν βρήκαν τίποτα», ωστόσο σε ερώτηση για το «χειρότερο σενάριο», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μνημόνευσε την κινηματογραφική ταινία «Το εξπρές του μεσονυχτίου», που ήταν εφιαλτικό για κρατούμενο σε τουρκικές φυλακές: «Αν δεις “Το εξπρές του μεσονυχτίου”, θα δεις ότι κι αυτόν που έριξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά», είπε.

Οταν, εν μέσω αυτού του πλαισίου, ρωτήθηκε αν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις;». Και λίγο αργότερα: «Σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαστήρια και όπου η Δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του σουλτάνου, μπορεί να κρατήσει (σ.σ.: η κράτηση των δύο) και 15 χρόνια η ιστορία. Στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις. Είναι αξιόπιστος συνομιλητής τώρα ο Ερντογάν;».

Σε άλλη ερώτηση, αυτή τη φορά για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οτι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν, αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένο, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό, σε πιλότους κ.λπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος» ανέφερε, για να προσθέσει ωστόσο, ότι «είμαστε σε ετοιμότητα». Και υπογράμμισε ότι: «Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, αν παραβιάσουν εθνική κυριαρχία, θα απαντήσουμε όπως πρέπει».

Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για «παραλήρημα» και να τον χαρακτηρίζει «ανάξιο» για υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ η κ. Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή