Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη

Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες της οικονομικής κρίσης, βασικό μέλημα του Στέλιου Σκλαβενίτη ήταν να μείνουν όλοι όρθιοι: επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνεργάτες, προμηθευτές, πελάτες. Ο Στέλιος ένιωθε –και ενεργούσε στο μέτρο των δυνάμεών του– για το καλό όλης της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σχεδόν ολόκληρη η αγορά, όταν κλυδωνιζόταν από τις υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων που άφηνε το 2016 η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος», ανάσανε όταν ο Στέλιος και τα αδέλφια του, Γεράσιμος και Μαρία, αποφάσισαν να εξαγοράσουν τον ανταγωνιστή. Ούτε είναι τυχαίο ότι το 2011 και το 2012, όταν όλοι οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων έκοβαν την κάλυψη της Ελλάδας, ουδείς προμηθευτής του από το εξωτερικό τού περιόρισε τις πιστώσεις.

Ο Στέλιος ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και επιφορτισμένος με το εμπορικό κομμάτι των δραστηριοτήτων, την «πρώτη γραμμή» της αλυσίδας. Στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι, σε διπλανά γραφεία με τον αδελφό του Μάκη και την αδελφή τους Μαρία, οικοδόμησαν μαζί κάτι μεγαλύτερο από αυτό που παρέλαβαν: έναν όμιλο με κύκλο εργασιών που εκτιμάται πως σύντομα, μετά και την αναδιάρθρωση του δικτύου της «Μαρινόπουλος» που απορροφήθηκε πέρυσι, θα αγγίξει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιχειρηματία, με διακριτικό κοινωφελές έργο, και καλός φίλος, ο Στέλιος Σκλαβενίτης έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως στα 53 του χρόνια. Αφησε πίσω τη σύζυγό του Αννα και τα τέσσερα παιδιά τους, αλλά και τα αδέλφια του που πρέπει να βρουν τώρα τη δύναμη να συνεχίσουν αυτά που ξεκίνησαν μαζί του.

Σύσσωμη η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου εκφράζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του. Χαρακτηριστική ίσως η δήλωση της οικογένειας Παντελιάδη, μιας και είναι εκ των βασικών ανταγωνιστών στο λιανεμπόριο: «Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι για τον θάνατο του αγαπητού μας Στέλιου. Με την οικογένεια Σκλαβενίτη μας συνδέουν δεσμοί που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Για εμάς δεν είναι απλώς συναγωνιστές και πελάτες. Πάνω από όλα είναι άνθρωποι και φίλοι. Πορευτήκαμε στην αγορά αυτή σε στιγμές καλές και σε στιγμές δύσκολες, πάντα όμως με ήθος και τιμιότητα και με απεριόριστη αμοιβαία εκτίμηση. Η θλίψη μας για τον θάνατο του Στέλιου είναι μεγάλη και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης προσέφυγε εκτάκτως στα εξωτερικά ιατρεία του «Υγεία» το Σάββατο το βράδυ λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διεγνώσθη με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 7.18 της Κυριακής.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Μεγάλη Τετάρτη από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά στις 15.00. Τα καταστήματα «Σκλαβενίτης» στην Αττική, όπου οι σημαίες του ομίλου κυματίζουν μεσίστιες, θα παραμείνουν κλειστά από τις 15.00 έως τις 17.00. Σε ανακοίνωση της οικογένειάς του σημειώνεται πως «όποιος επιθυμεί έχει τη δυνατότητα αντί στεφάνων να πραγματοποιήσει δωρεά στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Στέγης, στο Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής και στο Χαμόγελο του Παιδιού».

Η διαδρομή προς την κορυφή και το νέο business plan

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, ο όμιλος «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», αμιγώς συμφερόντων της οικογενείας Σκλαβενίτη, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτος σε κύκλο εργασιών πανελλαδικά, ξεπερνώντας τις πωλήσεις και της «ΑΒ Βασιλόπουλος» συμφερόντων της ολλανδικής πολυεθνικής Ahold Delhaize Group. Και αυτό, παρά το γεγονός πως η εξομάλυνση των πωλήσεων της «Μαρινόπουλος» ξεκίνησε μόλις στις αρχές του περσινού καλοκαιριού και έτσι δεν «έτρεξαν» ολόκληρη την χρήση. Ηδη οι «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», όπως είναι πλέον το όνομα του νέου ενοποιημένου ομίλου, έχουν καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με 21 χιλιάδες και πλέον εργαζομένους.

Η ιδιοκτησία συνεχίζει τον εξορθολογισμό του δικτύου, την ανακαίνιση των καταστημάτων, το κλείσιμο κάποιων εξ αυτών, όπως αποφασίστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη συμμετοχή της «Σκλαβενίτης» στο σχέδιο εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», ενώ προχώρησε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε αυτήν προβλέπονται αυξήσεις 15% στις αμοιβές των περισσότερων εργαζομένων (85% του συνόλου) και μειώσεις για υψηλόμισθους, όπως όμως και καθιέρωση μπόνους για τα στελέχη. Την 1η Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επίσημη μεταβίβαση της «Μαρινόπουλος» στη «Σκλαβενίτης». Ο όμιλος μετά την εξαγορά αριθμεί 538 καταστήματα. Για να καταστεί αυτή εφικτή, απαιτήθηκε χρηματοδότηση της τάξης των 420 εκατ. ευρώ, με τα 150 εκατ. εξ αυτών να αποτελούν ίδια κεφάλαια. Ηδη πριν από αυτή την κίνηση ο όμιλος είχε κάνει σημαντικά βήματα εντός και έκτος της παραδοσιακής του αγοράς της Αθήνας. Τον όμιλο, επί δεκαετίες επικεντρωμένο στην πρωτεύουσα, ήλθαν να αναλάβουν το 2006 τα τρία αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος και Μαρία, μετά τον θάνατο του πατέρα τους Σπύρου και την εξαγορά των μετοχικών μεριδίων από τα πρώτα τους ξαδέλφια και την οικογένεια Παπαδόπουλου, για να ξεκινήσει η νέα εποχή.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999). Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι. Από το 2007 η «Σκλαβενίτης» ξεκίνησε να αγοράζει κομμάτια του δικτύου άλλων, όπως αρχικά της αλυσίδας Παπαγεωργίου ή το 2010 καταστήματα της παραπαίουσας τότε «Ατλάντικ». Το 2013 εξαγόρασε καταστήματα από τη «Δούκας», την «Μπαλάσκας» και την «Extra Πρώτα». Τον Νοέμβριο του 2014 εξαγόρασε τη Makro Cash & Carry Hellas και εκείνο τον Δεκέμβριο μπήκε στην Κρήτη, εξαγοράζοντας από τη «Βερόπουλος» το 60% της «Χαλκιαδάκης». Δύο χρόνια μετά, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016, ανακοινώθηκε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η εξαγορά της «Μαρινόπουλος», η οποία εγκρίθηκε με δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου του 2017. Την 1η Μαρτίου του 2017, η «Μαρινόπουλος» έκλεισε και το μεγαλύτερο μέρος της συγχωνεύθηκε με τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» που στις αρχές του 2018 απορρόφησε και τη μητρική της, «Ι.&Σ. Σκλαβενίτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή