Ανεβάζει τους τόνους το Μαξίμου

Ανεβάζει τους τόνους το Μαξίμου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία αποκτά νέα χαρακτηριστικά μετά την απόφαση της Αθήνας να ανεβάσει τους τόνους και να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Αγκυρας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μία ημέρα μετά την απάντηση του Μαξίμου στις νέες προκλήσεις Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω την προσέγγιση ήπιων τόνων, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της.

Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου προχθές, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της». Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε (Ρ/Σ Real) ότι η κατάσταση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς «έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η Τουρκία προφανώς θέλει να το χρησιμοποιήσει (το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών) για πολιτικούς λόγους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι έναν μήνα μετά δεν έχουμε καν κατηγορίες από τη μεριά της τουρκικής Δικαιοσύνης».

Πέραν των ελληνοτουρκικών, και τα άλλα μέτωπα των εθνικών θεμάτων –η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ και οι σχέσεις με την Αλβανία– αναμένεται να απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο και για τις τελευταίες εξελίξεις θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος άρχισε χθες τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Ο κ. Τζανακόπουλος φρόντισε, χθες, να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιδιώξει να κλείσει τα μέτωπα αυτά, τα οποία χαρακτήρισε «δευτερεύουσας έντασης θέματα». «Να μπορέσουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια εξωτερικής πολιτικής, τα οποία απορροφούν διπλωματικούς πόρους, πολιτικό κεφάλαιο, κεφάλαιο στη δυνατότητά μας να διαπραγματευόμαστε στην εξωτερική μας πολιτική και να επικεντρωθούμε στο μεγάλο ζήτημα της περιόδου». Ιδιαίτερα, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «υπάρχει πολιτικό έδαφος –αυτό είναι βέβαιο– υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες να βρεθούν λύσεις».

Πάντως, η επιλογή του Μαξίμου να ανεβάσει του τόνους έναντι της Αγκυρας προκάλεσε αντίδραση από την πλευρά του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, ενδεχομένως διότι θεωρούν ότι η ατζέντα των εθνικών θεμάτων είναι προνομιακό πεδίο τους. Ετσι, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε χθες (ΣΚΑΪ) την ανακοίνωση του Μαξίμου «υπερβολικά αυστηρή», προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παρασύρεται στο προεκλογικό παιχνίδι και στη ρητορεία του Ερντογάν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού πρέπει να είναι πιο προσεκτικό στις τοποθετήσεις για την Τουρκία.

Η οικονομία

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται, τέλος, να συζητηθούν η πορεία της οικονομίας και η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος, ενώ ο κ. Τσίπρας πρόκειται να θέσει προς τους υπουργούς του τις κυβερνητικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή