Κλιμάκωση έντασης Αγκυρας, Πρίστινας για τους «γκιουλενιστές»

Κλιμάκωση έντασης Αγκυρας, Πρίστινας για τους «γκιουλενιστές»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αιφνιδιαστική επιχείρηση της Πέμπτης στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν έξι οπαδοί του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, κλονίζει τις σχέσεις της Αγκυρας με την Πρίστινα, ενώ στην ατμόσφαιρα αιωρείται ένα ερώτημα: πού βρίσκονται οι συλληφθέντες;

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι έξι μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροσκάφος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ από την Πρίστινα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Μηνύματα που εμφανίστηκαν στο Τwitter την Παρασκευή, υποστήριζαν ότι οι έξι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό της τουρκικής πρεσβείας στην Πρίστινα και καλούσαν σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία.

«Η τρομοκρατική οργάνωση έδειξε για μια ακόμη φορά το πραγματικό της πρόσωπο με τις ενέργειές της εναντίον των τουρκικών αποστολών στο Κόσοβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζοντας ότι οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις γύρω από την τουρκική πρεσβεία αποτελούν «κακοήθη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης» από την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο διευθυντής όλων των σχολείων του Γκιουλέν στο Κόσοβο, Μουσταφά Ερντέμ, τέσσερις εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στα σχολεία αυτά, καθώς και ένας γιατρός. Την επομένη της επιχείρησης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, απέλυσε τον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν χωρίς έγκριση.

«Ολόκληρη η επιχείρηση, η ανάκληση των αδειών παραμονής, η κράτηση, η απέλαση με κατεπείγουσες διαδικασίες και η μυστική έκδοση στην Τουρκία έξι Τούρκων πολιτών από το έδαφος του Κοσόβου, διεξήχθη εν αγνοία μου και χωρίς την άδειά μου», ανέφερε ο Χαραντινάι. Η δήλωση εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Χαραντινάι «θα πληρώσει το τίμημα». «Από πότε άρχισες να προστατεύεις αυτούς που οργανώνουν πραξικόπημα εις βάρος της τουρκικής δημοκρατίας;» ρώτησε ο Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή