Χαμηλότερη η ταξιδιωτική κίνηση φέτος το Πάσχα

Χαμηλότερη η ταξιδιωτική κίνηση φέτος το Πάσχα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο κόσμο από πέρυσι αλλά υψηλές πληρότητες για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν για το Πάσχα, αναφέρει η ξενοδοχειακή αγορά. Στους βασικούς προορισμούς, συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, η ταξιδιωτική κίνηση είναι, όπως αναμενόταν, μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά μικρότερη από πέρυσι. Πολλά ξενοδοχεία δεν είναι ακόμα ανοικτά, καθώς η Κυριακή του Πάσχα έπεσε πολύ νωρίς και, επιπλέον, δεν συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών, ώστε να προσεγγιστούν οι επιδόσεις άλλων ετών. «Εχουμε πληρότητες της τάξεως του 90%, που θα φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 100% τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, αλλά πολλές από τις ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν πέρυσι τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοικτές δεν άνοιξαν φέτος για τις γιορτές», εξηγεί στην «Κ» ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Ετσι, συνολικά, ο κόσμος θα είναι λιγότερος.

Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα πέφτει νωρίς επικαλείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ως εξήγηση για το ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της, η τουριστική κίνηση πανελλαδικά υπολείπεται της περυσινής. «Πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως από Ελληνες τουρίστες», σημειώνει η ΠΟΞ, εκτιμώντας ως περιορισμένες τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Να σημειωθεί ότι πρόσθετος αρνητικός για την κίνηση λόγος είναι, κατά την ΠΟΞ, και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά και, επομένως, δεν «πρόλαβαν» το Πάσχα. Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές που έχει η ΠΟΞ από τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις της Αττικής, και κυρίως της περιφέρειας, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων. «Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση». Πάντως, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα, και λιγότερο η Χαλκιδική, αναμένεται να δεχθούν αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες. Κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς, όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προσθέτει η ΠΟΞ.

Την προσδοκία ότι οι Ελληνες ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν τη θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής ενισχύουν και οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της, στους δημοφιλέστερους προορισμούς συγκαταλέγεται και φέτος η Πελοπόννησος, και ακολουθούν το Πήλιο, τα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρια και ο Πλαταμώνας, αλλά και η Κέρκυρα, και στην Κρήτη τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μέσος όρος διαμονής των Ελλήνων ταξιδιωτών μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις, ενώ οι τιμές πανελλαδικά ξεκινούν, κατά μέσον όρο, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή