Φοιτητές κατά καθηγητών και υπουργείου

Φοιτητές κατά καθηγητών και υπουργείου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το δικαίωμα στην παιδεία είναι απαράγραπτο και αναπαλλοτρίωτο. Δεν είναι επιδεκτικό, λοιπόν, παραίτησης. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από αυτό. Αξιώνουμε τον σεβασμό του δικαιώματός μας στη δημόσια και υψηλού επιπέδου παιδεία από όλους και ιδίως από όσους μας το στερούν». Με αυτό καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας –προς το υπουργείο Παιδείας, την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και τους καθηγητές τους– των φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, καθώς εδώ και σχεδόν επτά μήνες η σχολή τους υπολειτουργεί. Ο λόγος είναι οι κινητοποιήσεις των καθηγητών που ζητούν λύση από τα υπουργεία Παιδείας για τη ρύθμιση των οφειλών τους από το ελεύθερο επάγγελμα προς το ΑΕΙ τους.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, γίνεται συζήτηση στη σχολή για αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών της εν μέσω του ήδη προβληματικού ακαδημαϊκού έτους. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι καθηγητές θα διδάσκουν μόνο το ελάχιστο όριο των ωρών την εβδομάδα που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή έξι, και όχι τις επιπλέον ώρες που διδάσκουν τώρα. Εάν εφαρμοσθεί η εν λόγω πρόταση, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι κλινικές ώρες διδασκαλίας της σχολής από εννέα την εβδομάδα σε δύο.

Ειδικότερα, έως τώρα έχουν υπογράψει την επιστολή 320 φοιτητές. Στην επιστολή τους οι φοιτητές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «στην πραγματικότητα η Οδοντιατρική Σχολή δεν λειτουργεί, είτε υπολειτουργεί, για χρονικό διάστημα επτά μηνών. Η τελευταία αυτή κατάσταση ισχύει μέχρι και σήμερα χωρίς να διαφαίνεται κάποια άμεση λύση». Eτσι:

• Το κλινικό έργο έχει σταματήσει για 75 ολόκληρες ημέρες λόγω της απεργίας και άλλες 15 ημέρες έως το τέλος Μαρτίου (90 ημέρες σύνολο, μόνο μέχρι σήμερα). Ωστόσο, για την ολοκλήρωση ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου απαιτείται η συμπλήρωση 65 ημερών εκπαιδευτικού έργου, δηλαδή σύνολο 130 ημερών.

• Η εξεταστική Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και υπό συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας. Συγκεκριμένα, η εξεταστική των επί πτυχίω μαθημάτων πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτωβρίου 2017 και των υπόλοιπων μαθημάτων στα μέσα Δεκεμβρίου 2017.

• Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου μετατέθηκε για την περίοδο που ξεκινά από τέλη Μαρτίου 2018 έως και τα μέσα Απριλίου 2018 – συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Πάσχα.

• Οι παραδόσεις των μαθημάτων θεωρητικού και εργαστηριακού περιεχομένου –τα οποία στην Οδοντιατρική Σχολή συνιστούν διαφορετικό κομμάτι της διδασκαλίας– ξεκίνησαν στα μέσα του Δεκεμβρίου 2017.

Την ίδια στιγμή η Σχολή δεν είναι σε θέση να περιθάλψει τους χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν οδοντιατρική φροντίδα στην Οδοντιατρική Σχολή. «Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως οι φοιτητές της Σχολής προσφέρουν κοινωνικό έργο υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον αναπληρώνουν το κενό του ΕΣΥ στην οδοντιατρική θεραπεία», λέει η επιστολή.

Οι διδάσκοντες στις οδοντιατρικές σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται διότι, με βάση τον τελευταίο νόμο 4485/2017, οφείλουν να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ τους ένα ποσό (7%) από το τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Ωστόσο, η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου, και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Ετσι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων της Οδοντιατρικής Αθηνών, Κώστας Κοζυράκης, συσσωρεύθηκαν οφειλές από παρελθόντα έτη που ξεπερνούν έως και τα 100.000 ευρώ ανά άτομο. Στο τελευταίο νομοσχέδιο, είχε κατατεθεί ρύθμιση για το θέμα, ωστόσο αποσύρθηκε. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδίδει την απόσυρση στις ενστάσεις που διατύπωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όμως και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διατυπώσει κατά το παρελθόν άποψη που δεν συμπλέει με το αίτημα των συναδέλφων του, πανεπιστημιακών στις οδοντιατρικές σχολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή