Δημήτρης Ρηγόπουλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Boomerang Generation, η ελληνική περίπτωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

​Πριν από λίγες εβδομάδες, το London School of Economics δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα πανευρωπαϊκή έρευνα για την περίφημη Boomerang Generation. Με τον όρο περιγράφεται η (νέα) γενιά που ενηλικιώθηκε στον απόηχο της κρίσης του 2008 και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην πατρική εστία.

Είναι η πρώτη αντίστοιχη έρευνα που στρέφει την προσοχή της στους γονείς και όχι στους νέους ενηλίκους που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο ως τα μοναδικά θύματα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Κι αυτό είναι το βασικό της μήνυμα: δεν είναι μόνο τα παιδιά που «υποφέρουν» από τον απρόσμενο επαναπατρισμό στην πατρική στέγη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για τους Ευρωπαίους γονείς η ενηλικίωση των παιδιών και η αποχώρησή τους από το σπίτι αποτελούν βασικό σημείο καμπής με κατά βάση θετικές επιπτώσεις τόσο για τον έγγαμο βίο των δύο γονιών όσο και για την καθημερινότητά τους. «Οι γονείς απολαμβάνουν αυτή τη νέα φάση στη ζωή τους, ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες κι όταν τα ενήλικα παιδιά τους επιστρέφουν, βιώνουν μια αρκετά βίαιη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους», σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Καθώς η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 17 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, «κάτι» δεν μου πήγαινε καλά. Η επικοινωνία με το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε την αρχική αίσθηση. «Οντως, στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες δεν έχουμε την ίδια ακριβώς εικόνα»...

Υπάρχουν πολλές αναγνώσεις για την ελληνική (ή μεσογειακή) «εξαίρεση». Το προβλέψιμο εύρημα είναι ότι οι γονείς στη χώρα μας εξακολουθούν να δυσκολεύονται να δουν τα παιδιά τους ως ανεξάρτητους ενηλίκους με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η λεγόμενη «υποστηρικτική» ελληνική οικογένεια έχει σίγουρα τα «καλά» της, αλλά συχνά υπάρχει μια ανταλλακτική διάσταση στον μεσογειακό τρόπο που οι γονείς καλωσορίζουν τον γιο ή την κόρη στο παιδικό τους δωμάτιο. Η οικονομική εξάρτηση είναι πολλές φορές η βάση και για άλλου είδους εξαρτήσεις, με περισσότερο συναισθηματικό περιεχόμενο. Επιπλέον, γονείς που τους λείπουν τόσο πολύ τα (ενήλικα) παιδιά τους σημαίνει συνήθως γονείς χωρίς ενδιαφέροντα και προσωπική ζωή. Τα καλά νέα λοιπόν δεν είναι και τόσο καλά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ