Αμεση ανάλυση: Ποιους «ακούει» το ΚΑΣ;

Αμεση ανάλυση: Ποιους «ακούει» το ΚΑΣ;

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ν’ απορεί κανείς. Πριν από λίγες μέρες η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν αρνητική. Σήμερα, το «όχι» έγινε «ναι» με δώδεκα ψήφους υπέρ και δυο κατά. «Η μικρή τυμπανίστρια» του Τζον Λε Καρέ από τον τηλεοπτικό κολοσσό BBC και τον διάσημο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ θα περιλαμβάνει πλάνα από το ναό του Ποσειδώνα.

Τι μεσολάβησε; Οργισμένες δηλώσεις κατά του ΚΑΣ, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που έκανε λόγο για «διεθνή γελοιοποίηση της χώρας». Ανακοινώσεις αντίθετες με την απόφαση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, την Ενωση Σκηνοθετών, το νεοσύστατο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Κριτική χιλιάδων πολιτών στις αγκυλώσεις του ΚΑΣ που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η χώρα είναι αλλαγμένη και αποκαμωμένη από την δεκαετή κρίση και διψάει για επενδύσεις και θετική προβολή.

Τοποθέτηση είχαμε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Αττικής, είπε: «Καμιά φορά βεβαίως το ΚΑΣ θα πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα. Μπορεί να ενοχλούν κάποιες δεκάδες τουρίστες την ώρα των γυρισμάτων, αλλά προβάλλουν την πολιτισμική μας κληρονομιά σε εκατομμύρια τηλεθεατές», με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην πρώτη σειρά, να χειροκροτεί, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη σημερινή γνωμοδότηση και το πράσινο φως στα γυρίσματα. Με τη σημερινή εξέλιξη γίνεται σαφές πως όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία και διάθεση να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Το ΚΑΣ είναι ένα επιστημονικό συμβούλιο επιφορτισμένο εκ του νόμου με την προστασία των μνημείων. Η μνημειακή κληρονομιά όμως, δεν μπορεί να είναι μια παράλληλη πραγματικότητα. Και το ΚΑΣ, επ’ ουδενί δεν πρέπει να αφήνει την υποψία ότι χειραγωγείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή