Βρετανία: Δεν αποδεικνύεται ότι η ουσία που δηλητηρίασε τον Σκριπάλ παρήχθη στη Ρωσία

Βρετανία: Δεν αποδεικνύεται ότι η ουσία που δηλητηρίασε τον Σκριπάλ παρήχθη στη Ρωσία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Πόρτον Ντάουν του γνωστού ερευνητικού εργαστηρίου του βρετανικού στρατού, Πόρτον Ντάουν, δήλωσε σήμερα ότι δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί ότι η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του παρήχθη στη Ρωσία.

«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Πόρτον Ντάουν, Γκάρι Άιτκενχεντ, στο Sky News, τονίζοντας όμως παράλληλα πως «δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή».

Επίσης, προσέθεσε ότι το ερευνητικό εργαστήριο χορήγησε τις επιστημονικές του πληροφορίες στην κυβέρνηση, «η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε».

Παρότι η Βρετανία και η Δύση γενικότερα κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στη νότια βρετανική πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου, η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή. Η υπόθεση έχει δημιουργήσει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, με σκληρές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές και εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή