ΚΟΣΜΟΣ

Anadolu: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν δύο στρατιωτικές βάσεις στη Μανμπίτζ της Συρίας

Φωτογραφία αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν δύο βάσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ και έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις την πόλη αυτή της Συρίας, την οποία απειλεί με επίθεση η Τουρκία προκειμένου να εκδιώξει τους Κούρδους πολιτοφύλακες από εκεί, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επικαλούμενο «αξιόπιστες τοπικές πηγές» το πρακτορείο ανέφερε μάλιστα ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στο χωριό Νταντάτ, στα βόρεια της Μανμπίτζ. Θα βρίσκονται στα νότια και τα νοτιοανατολικά του χωριού αυτού, στα σημεία όπου σήμερα υπάρχουν ήδη δύο μικρά παρατηρητήρια.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu οι ΗΠΑ έστειλαν την Κυριακή 300 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ όπου οι Αμερικανοί έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Μανμπίτζ, πρώην προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, απελευθερώθηκε το 2016 από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Η πόλη, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, κινδυνεύει να μετατραπεί ξανά σε εμπόλεμη ζώνη αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί συχνά το τελευταίο διάστημα ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Τον Ιούλιο του 2017 το Anadolu είχε μεταδώσει ένα ρεπορτάζ που συνοδευόταν από ένα γράφημα όπου καταγράφονταν οι θέσεις των 10 αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ανέφερε και των αριθμό των ανδρών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί. Το Πεντάγωνο αντέδρασε έντονα στη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων και οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ανάμειξή τους στην υπόθεση. 

Την περασμένη Παρασκευή το πρακτορείο σε άλλο άρθρο του ανέφερε ότι περίπου 100 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε πέντε «στρατιωτικές βάσεις» στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου στρατού της Γαλλίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ