Απώλειες στην Ευρώπη λόγω εμπορικού πολέμου

Απώλειες στην Ευρώπη λόγω εμπορικού πολέμου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αντέδρασαν με καθυστέρηση μιας ημέρας στους δασμούς που επέβαλε το Πεκίνο σε αμερικανικά προϊόντα και στη διαφαινόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Τους γενικούς δείκτες συμπαρέσυραν, άλλωστε, σε πτώση οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, που εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας του σκανδάλου στη Facebook και της παρατεινόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Amazon.

Στο γενικότερα αρνητικό κλίμα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς προστέθηκε, άλλωστε, χθες η ανακοίνωση της Apple, ότι προτίθεται να αντικαταστήσει μικροεπεξεργαστές της Intel στους υπολογιστές της με δικούς της μικροεπεξεργαστές. Ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε, έτσι, χθες κατά 0,8%, ενώ συνολικά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγράψει συνολικά απώλειες 7,5%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,78%, ο CAC 40 της Γαλλίας με υποχώρηση 0,29% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με απώλειες 0,53%. Εξαίρεση στη γενικότερη υποχώρηση αποτέλεσε χθες η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 0,44%. Αιτία ήταν η είδηση ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ιταλίας, η Mediaset, συνήψε συμφωνία ανταλλαγής περιεχόμενου με την ιταλική μονάδα του αμερικανικού ομίλου Sky. Ετσι, η μετοχή της Mediaset σημείωσε άνοδο 6,4%, ενώ άνοδο 7,3% σημείωσε στην αγορά της Ιταλίας η μετοχή της Fiat Chryusler Automobiles, που νωρίτερα είχε ανακοινώσει αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, αντιθέτως, οι βασικοί δείκτες κινούνταν χθες ανοδικά έως αργά το βράδυ, καθώς την υποχώρηση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υπερκάλυπταν τα κέρδη που σημείωνε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Ακόμη και στον κλάδο της τεχνολογίας υπήρξαν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η μετοχή της Tesla που –μαζί με την Amazon– είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Χθες, όμως, η μετοχή της σημείωσε άνοδο 4,5%, όταν η καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί να δανειστεί περαιτέρω μέσα στο 2018 και πως αυξάνει την παραγωγή της στο μοντέλο Model 3. Ετσι αργά το βράδυ ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 1,65% και ο S&P 500 0,99%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή