Μαίνεται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Κόσοβο

Μαίνεται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Κόσοβο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η επιχείρηση σύλληψης και αστραπιαίας έκδοσης στην Τουρκία έξι Τούρκων «γκιουλενικών», μονίμων κατοίκων Κοσόβου, «άνοιξε την όρεξη» στον επικεφαλής του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ζήτησε παρόμοια επιχείρηση στο έδαφος των ΗΠΑ, για τη μεταφορά στην Τουρκία του ίδιου του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στην Πρίστινα και την Αγκυρα για την επιχείρηση αυτή εξακολούθησε χθες, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, να δηλώνει ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας του.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Χαραντινάι «τιποτένιο» γιατί έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας, ως υπευθύνους για την επιχείρηση, ενώ εγκωμίασε τον πρόεδρο Θάτσι. «Αλλά, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Κοσόβου, που αποδείχθηκε καλός συνεργάτης. Στο Κόσοβο θα κάνουμε και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις με τη βοήθεια του προέδρου του Κοσόβου», είπε ο Ερντογάν. Ο Χαραντινάι απάντησε ότι για την υπόθεση θα επιληφθεί η δικαιοσύνη, «που θα είναι αμείλικτη για όποιον εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Χασίμ Θάτσι». Το γεγονός ότι τα κόμματα του Χαραντινάι και του Θάτσι συγκυβερνούν, αλλά και το ότι στα τέλη Μαρτίου αποχώρησε από την κυβέρνηση η Σερβική Λίστα, δεν προοιωνίζεται μακροημέρευση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Την περασμένη Πέμπτη, κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Κοσόβου οδήγησε στη σύλληψη πέντε εκπαιδευτικών και ενός γιατρού που εργάζονταν σε σχολεία και κλινικές του δικτύου Γκιουλέν. Η αστραπιαία ανάκληση της άδειας παραμονής τους και η μεταφορά τους στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος της τουρκικής ΜΙΤ επαινέθηκε χθες από τους πιο σκληρούς εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.

«Αυτό πρέπει να κάνει το τουρκικό κράτος», δήλωσε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. «Κυκλοφορούν πολλοί προδότες στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε, ευχόμενος «κάποιος θαρραλέος νεαρός Τούρκος να βάλει μια κουκούλα στο κεφάλι του προδότη της Πενσιλβάνια (του Γκιουλέν) και να τον φέρει με πλοίο ή αεροπλάνο στην Τουρκία».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι «αναμένει στοιχεία» που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της τουρκικής δικαιοσύνης περί εμπλοκής του δικτύου Γκιουλέν στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, τον Δεκέμβριο του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή