Ο Τραμπ ασκεί πίεση για την αναθεώρηση της NAFTA

Ο Τραμπ ασκεί πίεση για την αναθεώρηση της NAFTA

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για την αναθεώρηση της NAFTA έως την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν από την έναρξη της συνόδου των χωρών της αμερικανικής ηπείρου στο Περού. Θεωρείται αρκετά φιλόδοξος στόχος, διότι σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή της NAFTA.

Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών, που προκλήθηκε λόγω των αντιποίνων της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ. Η Wall Street έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο στις επτά από τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η πολιτική προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Πηγές του Bloomberg αποκαλύπτουν ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να έχουν συμφωνήσει Καναδάς και Μεξικό με το νέο πλαίσιο της NAFTA έως τη σύνοδο, που θα αρχίσει στις 13 Απριλίου. Οι τεχνικές και οι νομικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αποσαφηνιστούν αργότερα μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα NAFTA θα ήταν θετική εξέλιξη τόσο για την κυβέρνηση του Μεξικού, ενόψει των εκλογών τον Ιούλιο, όσο και για την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα λάβουν χώρα τον επόμενο Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο θα συναντηθεί σήμερα με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε ορισμένες συναντήσεις θα παρευρεθούν επίσης ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουί Βιδεγαράι. Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ θα φθάσει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ. Συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών χωρών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή