Επιδίωξη, η άμεση επίλυση διαφορών με ΠΓΔΜ, Αλβανία

Επιδίωξη, η άμεση επίλυση διαφορών με ΠΓΔΜ, Αλβανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίλυση των διπλωματικών εκκρεμοτήτων με τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα βοηθούσε στην επικέντρωση στο μείζον πρόβλημα γεωπολιτικής και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα, την Τουρκία. Αυτή ήταν η γενική αρχή την οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, εξηγώντας γιατί θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα οι διαφορές της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αλλά και την Αλβανία. Πρόκειται για μια θέση την οποία η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει προ καιρού, ωστόσο, χθες επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά, αυτή τη φορά από τον κ. Τσίπρα.

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, θα έλεγα ότι έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μη σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση για άκριτη και στείρα αντιπαράθεση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που, όπως είπε, δεν προξενούν ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε στον δεύτερο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπεύθυνο της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος και θα ενημερωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από την άρνηση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό. Σε γενικές γραμμές, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια υπάρχει αισιοδοξία ότι οι υφιστάμενες διαφορές μπορεί να ξεπεραστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή