Γιατί η σημερινή τριμερής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν δεν θα λύσει το Συριακό

Γιατί η σημερινή τριμερής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν δεν θα λύσει το Συριακό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην Αγκυρα, με κύριο θέμα τη συριακή κρίση, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν διαφαίνονται ελπιδοφόρα.

Οπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN, η κύρια αιτία για την αδυναμία εύρεσης οριστικής λύσης σχετίζεται με τις εκ διαμέτρου αντίθετες βλέψεις των τριών κυριότερων δυνάμεων της περιοχής. Από τη μια, οι αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Σύρων Κούρδων οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ ισχυρή παρουσία έχει φυσικά και το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ που λαμβάνει τη στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να υπερνικήσει τους Κούρδους, τη στιγμή που το συριακό καθεστώς επιδιώκει να εκμηδενίσει την αμερικανική επιρροή και να υπερισχύσει έναντι των ανταρτών της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην απομάκρυνση του Ιράν και του καθεστώτος ενόσω θα έχουν θέσει υπό έλεγχο τη Ρωσία.

Το CNN χαρακτηρίζει την προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν για το νέο στάτους κβο της περιοχής «μια βραχυπρόθεσμη πρόχειρη λύση» που παραγνωρίζει τις υποβόσκουσες και δυσεπίλυτες αιτίες του πολέμου. Η τριμερής λύση βασίζεται στην ικανοποίηση αφενός του Ιράν και της Ρωσίας για την πρόσβαση που έχει το συριακό καθεστώς στην ακτή και στη Βαγδάτη, μέσω της οποίας η Τεχεράνη θα μπορεί να απειλεί το Ισραήλ και να κυριαρχεί στην περιοχή, ενώ η Μόσχα θα καταφέρει να διατηρήσει την αεροπορική της βάση στη Μεσόγειο. Αφετέρου αποσκοπεί στην ευαρέσκεια της Τουρκίας, καθώς οι εκπρόσωποί της ελέγχουν την περιοχή δυτικά του ποταμού Ευφράτη κατά μήκος του Ιντλίμπ, παρέχοντας χώρο στους σουνίτες αντάρτες να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινότητες, στις οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, η Αγκυρα έχει βάλει στόχο να επιτεθεί στο Μανμπίτζ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων Κούρδων με αμερικανική στήριξη, ενώ το καθεστώς έχει θέσει στο στόχαστρο την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στα βορειοδυτικά όπου η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή, το Ιντλίμπ. Παράλληλα, ανακύπτουν σοβαρότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα, καθώς η υποτιθέμενη τριμερής συμφωνία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα λανθάνοντα δημογραφικά και δογματικά προβλήματα που αποτέλεσαν την απαρχή του πολέμου.

Δύο πράγματα είναι σίγουρο πως θα συμβούν. Η Ρωσία και το καθεστώς θα βομβαρδίσουν το Ιντλίμπ και οι σουνίτες αντάρτες που έχουν καταφύγει εκεί θα απαντήσουν όσο πιο σκληρά μπορούν. Παράλληλα, οι Κούρδοι της Συρίας, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει είτε να συμφωνήσουν με το συριακό καθεστώς ή να επιτεθούν εναντίον αυτού και των Τούρκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή