ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τα αναγκαία για το σούβλισμα

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συμβουλές

Ποια είναι η κατάλληλη σούβλα;

  • Για το σουβλιστό αρνί θα χρειαστούμε μια μεγάλη, μασίφ σούβλα. Πολλοί προτιμούν τις τετραγωνισμένες, γιατί είναι πιο εύκολο να «πιάσουν» επάνω οι δαγκάνες και η πιρούνα, αλλά θα πρέπει οι άκρες της που θα στηρίζονται πάνω στην ψησταριά να είναι στρογγυλεμένες και λείες, ώστε να γυρνάει σωστά η σούβλα.
  • Χρειαζόμαστε, επίσης, μία μεγάλη πιρούνα (διχάλα) για τα μπούτια του αρνιού, τέτοια που να χωράει στη σούβλα που θα πάρουμε, αλλά και δύο δαγκάνες για το στερέωμα της ράχης και του ισχίου. Αν το ζώο είναι μεγάλο, θα χρειαστούμε και τρίτη, για τη μέση. Ελέγχουμε αν οι πεταλούδες (παξιμάδια) σφίγγουν καλά.
  • Για το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι θα χρειαστούμε μια σούβλα λεπτή, ειδική γι’ αυτές τις κρεοπαρασκευές, για να «πιάνονται» καλά επάνω της τα μικρά κομμάτια. Φροντίζουμε να είναι αρκετά μακριά, για να προσαρμόζεται καλά στην ψησταριά. Χρειαζόμαστε, επίσης, ένα ζεύγος πιρούνες που να περνάνε από τη σούβλα.

Η ψησταριά και το μοτέρ

  • Για το σουβλιστό αρνί χρειαζόμαστε μια μεγάλη ψησταριά με 3 σκάλες, για να ανεβοκατεβάζουμε τη σούβλα, προτιμότερο με πλάτη γαλβανιζέ. Για το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια μικρότερη ψησταριά.
  • Επειδή το ψήσιμο των σουβλιστών κρεατικών χρειάζεται ρυθμό, πρέπει να προμηθευτούμε μοτέρ για το γύρισμα. Αναζητάμε μοτέρ με μετατροπέα (ώστε να προσαρμόζεται τόσο στη σούβλα του αρνιού όσο και στη μικρή σούβλα του κοκορετσιού). Προτιμάμε δυνατό μοτέρ, για να τα βγάλει πέρα με το απαιτητικό γύρισμα του αρνιού. Προνοούμε, βέβαια, και για μπαλαντέζα.

Τι άλλο θα χρειαστούμε

Για το σουβλιστό αρνί:

  • Λίγα μέτρα σύρμα γαλβανιζέ για το δέσιμο ποδιών και κεφαλιού.
  • Πένσα για να σφίξουμε τις βίδες στις δαγκάνες και το σύρμα.
  • Σακοράφα και χοντρό σπάγκο ή σύρμα για το ράψιμο της κοιλιάς.

Γενικά:

  • Κάρβουνα, πολλά κάρβουνα, για να μην ξεμείνουμε στη μέση του ψησίματος.
  • Εφημερίδες, προσανάμματα ή μικρά κλαδιά (π.χ. από κλαδέματα του κήπου) και λάδι (π.χ. τηγανόλαδο) ή οινόπνευμα, για να ξεκινήσουμε τη φωτιά.
  • Επειδή το ψήσιμο των σουβλιστών κρεατικών (ειδικά του αρνιού) απαιτεί σταθερή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να έχουμε δίπλα μας μια βοηθητική, μικρότερη ψησταριά ή έναν τενεκέ ή κομμένο βαρέλι, όπου θα πυρώνουμε καινούργια κάρβουνα ή θα βγάζουμε κάρβουνα από τη μεγάλη ψησταριά, αν δούμε ότι η φωτιά παραείναι δυνατή.
  • Τσιμπίδα και ειδικά γάντια για να τακτοποιούμε τα κάρβουνα χωρίς να καούμε.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ