Επιβράδυνση μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση μεταποίησης στην Ευρωζώνη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάρτιο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, διότι τα εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να παραγάγουν όσο θα ήθελαν, λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit. O δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 56,6 από το 58,6 τον Φεβρουάριο, με την παραγωγή να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες και σε πολλές βιομηχανίες, ωστόσο η ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης ήταν και πάλι ισχυρή. «Δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε υπερβολικά από την πτώση του PMI, καθώς ήταν αναπόφευκτη η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μετά την εκρηκτική άνοδο στα τέλη του προηγούμενου έτους», λέει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Ωστόσο, το γεγονός ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών υποδηλώνει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πλήττουν σήμερα τις παραγγελίες των εργοστασίων», πρόσθεσε. Η παραγωγή περιορίστηκε εξαιτίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα των εργοστασίων και του κακού καιρού, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υψηλότερες τιμές και η ανατίμηση του ευρώ οδήγησαν σε περιορισμό της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης είναι υψηλός και ο κλάδος συνολικά θα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την IHS Markit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή