Το ΚΑΣ επέστρεψε θετικό και αμήχανο για το Σούνιο

Το ΚΑΣ επέστρεψε θετικό και αμήχανο για το Σούνιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τραυματισμένο γόητρο και σε ατμόσφαιρα αμηχανίας για τα πυρά που δέχθηκε επί μια εβδομάδα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χθες με 12 ψήφους υπέρ και 2 κατά για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων της «Μικρής Τυμπανίστριας» στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου.

Το δεύτερο αίτημα της εταιρείας «Faliro house productions» για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του BBC που βασίζεται στο έργο του Τζον Λε Καρέ, αφορά τη χρήση του χώρου από τις 07.00 έως τις 13.00 και όχι μέχρι τις 19.00, όπως ζητήθηκε αρχικά. Θα προηγηθεί, κατά το τέλος του ωραρίου της προηγούμενης ημέρας, η προετοιμασία του χώρου, ενώ την ημέρα των γυρισμάτων η παραγωγή χρειάζεται στον χώρο 100 άτομα από τα 200 που θα απασχοληθούν συνολικά (τεχνικοί, οδηγοί μέχρι μακιγιέρ) και θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τονίστηκε πως δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 άτομα ή, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «όσοι χρειάζονται». Η τυχόν καθυστέρηση του κοινού δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά. Οσο για το τελικό αποτέλεσμα των λήψεων στο Σούνιο, θα είναι ένα πλάνο διάρκειας ενάμισι-δύο λεπτών. Για την ημέρα των γυρισμάτων, θα ειδοποιηθούν και τα τουριστικά γραφεία, προκειμένου να είναι ενημερωμένοι οι επισκέπτες που έχουν προγραμματίσει έξοδο στο Σούνιο.

Τα δύο μέλη του ΚΑΣ που μειοψήφησαν, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης υποστηρίζοντας γυρίσματα εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου. Η ενόχληση των μελών του ΚΑΣ χθες, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ήταν φανερή, αλλά και ο προβληματισμός άλλων, για την αύξηση ανάλογων αιτημάτων που θα δεχθούν από δω και πέρα. Το Συμβούλιο πρέπει να έχει πιο ανοιχτή ματιά, υποστήριξε η κ. Πολυξένη Βελένη. Οσο για τις λεπτομέρειες που απασχόλησαν την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως ένα καλώδιο που θα ακουμπά σε τείχος, προκάλεσαν την αγανάκτηση του κ. Ν. Σταμπολίδη: «Το περίσσιο έχει χαλάσει το ίσιο», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Τι βλάπτει το καλώδιο που θα περάσει πάνω από μια πέτρα;»

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τα γυρίσματα κινεζικής τηλεοπτικής σειράς για το κανάλι Mango TV του ομίλου Hunan TV (το μεγαλύτερο κανάλι της Κίνας μετά το κρατικό CCTV). Το αίτημα ήταν της ελληνικής εταιρείας «Αργοναύτες» και τα γυρίσματα της σειράς με τίτλο «My Poseidon» αφορούν τη 18η και 19η Απριλίου για 6-7 ώρες ημερησίως στο Σούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή