Κάθε βελτίωση ακυρώνεται από τις ροές

Κάθε βελτίωση ακυρώνεται από τις ροές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατές είναι –προς το παρόν– οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά οι αυξημένες αφίξεις δεν αφήνουν ούτε σπιθαμή χώρου.

Η τοποθέτηση των 170 κοντέινερ ολοκληρώθηκε, ενώ αρκετά από αυτά είναι διώροφα, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί χώρος προς αξιοποίηση. Η μετακίνηση των γραφείων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου εκτός του κέντρου, επέτρεψε στη διοίκηση να ανοίξει δύο ιατρεία, ένα οδοντιατρείο και ένα οφθαλμιατρείο, με στόχο τη μικρή αποσυμφόρηση του μοναδικού νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

Στο ίδιο σημείο θα μεταφερθούν από χώρο εντός του κέντρου γραφεία δικηγόρων, ΜΚΟ, αλλά και ένα άτυπο σχολείο, αφήνοντας πεδίο ελεύθερο για την εγκατάσταση νεοεισερχομένων.

Ο υπερπληθυσμός είναι ορατός, κυρίως έξω από το κέντρο, στον παράλληλο καταυλισμό «Olive Grove» που επεκτείνεται άτυπα με σκηνές και φιλοξενεί πάνω από 450 άτομα. Σωτήρια ήταν η κίνηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» να τοποθετήσουν WC και βρύσες στον εν λόγω καταυλισμό, καθώς μέχρι πρότινος οι κατασκηνωτές προτιμούσαν τα χωράφια από τις τουαλέτες του κέντρου, το αποχετευτικό σύστημα του οποίου προορίζεται για 800 άτομα και όχι για τους περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο.

Στα θετικά, ο διευθυντής του κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης, πιστώνει το ότι το 70% των φιλοξενουμένων είναι οικογένειες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του, στο τέλος Μαρτίου βρίσκονταν στον χώρο 5.783 άτομα. Το 36% των «κατοίκων» είναι από τη Συρία και ακολουθούν εκείνοι από το Αφγανιστάν (19%), Ιράκ (17%), «άλλες» χώρες (8%), Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό (6%), Καμερούν (4%), Αλγερία και Ιράν (από 2%), Αιθιοπία, Κονγκό, Παλαιστίνη, Γκάνα, Σομαλία και Υεμένη (από 1%). Με τα στοιχεία των 5.425 ατόμων που αναλύθηκαν ανά φύλο, το 66% είναι άνδρες (3.593) και το 34% γυναίκες (1.832). Από αυτούς ανήλικοι είναι το 28% (1.546). Οι οικογένειες είναι συνολικά 656, οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες 88, ενώ από το σύνολο των ευάλωτων περιπτώσεων που εξετάστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 21% είναι γυναίκες σε κύηση. 

Ο κ. Μπαλπακάκης θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση: «Διότι πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 2.500 ανθρώπους και σήμερα, αρχή της άνοιξης ακόμα, έχουμε τον διπλάσιο αριθμό, οπότε εκτιμώ ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν». Για παράδειγμα, εξηγεί ότι έξω από τον καταυλισμό μια ΜΚΟ νοίκιασε έκταση για να τη μετατρέψει σε χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων, μπάσκετ και βόλεϊ, όμως, όπως εξελίχθηκαν οι ροές, ο χώρος καταλήφθηκε από τις σκηνές. «Οταν κάποια στιγμή φτάσουμε στους 3.000, οι άνθρωποι αυτοί θα μπουν μέσα στο κέντρο και θα απελευθερωθεί ο χώρος για τις δραστηριότητες, αλλά δεν το βλέπουμε σύντομα», προσθέτει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή