Ο «μαραθωνοδρόμος» Λίικανεν πιθανός διάδοχος του Ντράγκι

Ο «μαραθωνοδρόμος» Λίικανεν πιθανός διάδοχος του Ντράγκι

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ερκι Λίικανεν, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φινλανδίας, εμφανίζεται ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Μάριο Ντράγκι στα τέλη του 2019. Στα θετικά της πιθανής υποψηφιότητας Λίικανεν είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο μέσον του φάσματος σε θέματα νομισματικής πολιτικής – μεταξύ των σκληρών υπέρμαχων των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, και των υποστηρικτών της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, όπως ο Ντράγκι και ο Βέλγος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης του 2008 και της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης εν συνεχεία, στα λάθη που έκανε η ΕΚΤ, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού το 2008 και το 2011, και στην επιθυμία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ΕΚΤ.

Οπως λέει ο Λίικανεν, έχει τρέξει στη ζωή του περίπου 50 μαραθωνίους και δεν τερμάτισε μόνο σε έναν, το 2008 – αλλά μάλλον είχε καλή δικαιολογία. Εκείνο το Σαββατοκύριακο, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2008, είχαν αρχίσει να καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι ισλανδικές τράπεζες, εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η Ισλανδία ήταν μια χώρα που γνωρίζαμε καλύτερα από τους περισσότερους. Αρχισα να λαμβάνω τηλεφωνήματα από τη Φρανκφούρτη», λέει στους Financial Times ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Κάμποσοι μου τηλεφώνησαν έντρομοι το Σάββατο γι’ αυτά που συνέβαιναν στην Ισλανδία. Την Κυριακή το πρωί πήρα, λοιπόν, ένα ταξί για να πάω στον αγώνα, έφτασα μέχρι την αφετηρία, χαιρέτησα τους φίλους μου και πήρα το πρώτο αεροπλάνο για την πατρίδα μου. Αυτός ήταν και ο μοναδικός μαραθώνιος που έχω εγκαταλείψει στη ζωή μου».

Δέκα χρόνια αργότερα, ο μαραθωνοδρόμος της ΕΚΤ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κεντρική τράπεζα της χώρας του σε ηλικία 67 ετών, καθώς η θητεία του λήγει τον Ιούλιο. Ισως, όμως, χρειαστεί να αναβάλει τα σχέδια για συνταξιοδότηση, λένε οι Financial Times, διότι ο Λίικανεν θεωρείται ένας υποψήφιος που θα μπορούσε να συμβιβάσει τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Στα 14 χρόνια της θητείας του, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης εγκατέλειψε τις σκληροπυρηνικές θέσεις που είχε στην αρχή και μετακινήθηκε προς το κέντρο, υιοθετώντας την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που αναγκάστηκε να υιοθετήσει η ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1920. Αυτή η μετακίνηση θα έπρεπε να τον βοηθήσει στον αγώνα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι, λένε οι FT. Κατά τη βρετανική εφημερίδα, φαβορί είναι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν. Ωστόσο, πολλοί στο εσωτερικό της ΕΚΤ θεωρούν ότι ο Λίικανεν είναι καταλληλότερος από τον Γερμανό για να γεφυρώσει τις υπάρχουσες διαφορές στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Λίικανεν είχε εκλεγεί βουλευτής στη Φινλανδία σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο νεαρότερος στην ιστορία της χώρας. Εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας πάρα πολλά χρόνια, ενώ έχει χρηματίσει και Ευρωπαίος επίτροπος. Αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει την πιθανότητα να γίνει επικεφαλής της ΕΚΤ. «Τόσα χρόνια στη ζωή μου θεωρούσαν ότι είμαι υπερβολικά νέος. Τώρα είμαι υπερβολικά γέρος; Οχι, δεν θα πω τίποτα, ας το αφήσουμε», δήλωσε στους FT. Αν αναλάμβανε την προεδρία, θα έπρεπε να εργάζεται έως τα 77 του χρόνια. Ωστόσο αυτό που έχει μάθει ο Λίικανεν τρέχοντας μαραθωνίους αγώνες είναι να αντέχεις. «Το θέμα είναι το μυαλό, δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο αθλητικό ταλέντο. Στους μαραθωνίους μαθαίνεις ένα πράγμα: μπορεί να είσαι τρομερά κουρασμένος, αλλά αν το βάλεις στο μυαλό σου μπορεί να πετύχεις τον στόχο σου». Στα 46 χρόνια παρουσίας του στα δημόσια πράγματα, ο Λίικανεν έχει παίξει πολλούς ρόλους, ακόμη και του έμπιστου συμβούλου του Ντράγκι.

Υπεύθυνη στάση

Ο κ. Λίικανεν δεν φοβήθηκε να παραδεχθεί τα λάθη που έχει κάνει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης παραδέχεται πως η ΕΚΤ έκανε δύο σοβαρά λάθη: αύξηση επιτοκίων δανεισμού το 2008, λίγο προτού καταρρεύσει η Lehman Brothers και, ξανά, το 2011 στο ζενίθ της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

«Εκ των υστέρων, όταν βλέπει κανείς πόσο μεγάλη έγινε η κρίση, είναι δύσκολο να δικαιολογήσει (την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού). Ομως, ήμουν και εγώ εκεί, και ήμουν ένας από αυτούς που πήραν την απόφαση. Δεν θέλω να επικρίνω άλλους και έχω μερίδιο ευθύνης», δήλωσε αναφερόμενος στην απόφαση του 2008.

Μάλλον έχει μετανιώσει και για την απόφαση του 2011. «Φυσικά το θέμα είναι πως τότε αυξανόταν ο πληθωρισμός. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε περισσότερα για τον δεύτερο κύκλο ύφεσης που είχε συμβάλει στην κρίση δημοσίου χρέους».

Ο Λίικανεν δεν θέλησε να αναφερθεί στο πότε θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού, ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να ελέγξει τη διαδικασία εξομάλυνσής τους. «Η έξοδος (από τη χαλαρή νομισματική πολιτική) μοιάζει με μαραθώνιο: πρέπει να είσαι υπομονετικός στην αρχή, επίμονος στη μέση και συνετός στο τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή