Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/04/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχασαν τον στόχο στις νέες συντάξεις

Εκτός στόχου βρέθηκε με το καλημέρα το ΕΤΕΑΕΠ όσον αφορά την έκδοση των νέων συντάξεων, καθώς στο μνημόνιο υπήρχε δέσμευση για έκδοση τουλάχιστον 13.500 έως τον Απρίλιο, από τις 97.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ταμείο από το 2015 και μετά. Χθες καταβλήθηκαν οι συντάξεις Απριλίου, και μεταξύ των παλαιών υπήρχαν και περίπου 5.000 νέες συντάξεις. Ομως από αυτές μόνο οι 2.272 ήταν αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2015. Οι υπόλοιπες αφορούσαν τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ως βασικότερη αιτία, εκτός από το ότι το ΕΤΕΑΕΠ, όπως και ο ΕΦΚΑ, παραμένει χωρίς διοικητή, είναι η αδυναμία συγκέντρωσης στοιχείων για τις αποδοχές των ασφαλισμένων από το 2002 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώην ΕΤΕΑΜ, το παλαιό επικουρικό των μισθωτών του πρώην ΙΚΑ, αναμένεται να ξεκινήσει την έκδοση αποφάσεων για νέες επικουρικές από τον Ιούνιο του 2018.

Στρογγυλεύει τα νούμερα προς τα πάνω;

«Περίπου 1,5%, μπορεί και παραπάνω», είπε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ότι ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017. Δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει προ μηνός προσωρινά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του προηγούμενου χρόνου ήταν 1,4%, διερωτάται κανείς αν ο πρωθυπουργός ξέρει κάτι παραπάνω –από πού, άραγε;– ή απλώς είπε… μια κουβέντα παραπάνω, για λόγους εντυπώσεων. Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τη νεότερη εκτίμησή της για το ΑΕΠ του 2017 τον Οκτώβριο.

Κόντρες για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Μια φράση του διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, Σπ. Ρουσσάκη, περί «εξορθολογισμού» χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επιβεβαίωσε τους φόβους της ΑΔΕΔΥ.

Ηδη η επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα έχει συσταθεί, γεγονός που προκάλεσε τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών του Δημοσίου. Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να ετοιμάζουν κινητοποίηση στις 3 Μαΐου.

Συμφωνία για πώληση 51% των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οριστικοποιήθηκε αργά χθες βράδυ η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Paneuropean του ομίλου Λάτση για την από κοινού πώληση του 51% των ΕΛΠΕ. Παρότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας μετόχων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν κλείσει από την προηγούμενη εβδομάδα, η οριστικοποίηση του κειμένου καθυστέρησε, καθώς το Δημόσιο ζήτησε κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής και απαιτήθηκε νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Με βάση τη συμφωνία, το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση θα διατηρήσουν από 15% στα ΕΛΠΕ, πουλώντας 20% και 31% αντιστοίχως.

To business plan της ΔΕΗ για το φυσικό αέριο

Την αίτηση της ΔΕΗ για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου ενέκρινε η ΡΑΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση σε νέες δραστηριότητες. Η ΔΕΗ αυτήν την περίοδο, με τη συνδρομή της Boston Consulting και της εταιρείας συμβούλων Σαμαράς & Συνεργάτες, καταρτίζει το business plan για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά του φυσικού αερίου, το οποίο προβλέπει τη διάθεση συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και φυσικού αερίου κατά τα πρότυπα πολλών ιδιωτικών εταιρειών. Οι βλέψεις της ΔΕΗ επεκτείνονται και στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, αφού οι σύμβουλοι έχουν αναλάβει να εκπονήσουν μελέτες σκοπιμότητας για υποδομές συμπιεσμένου αερίου (CNG), υγροποιημένου αερίου (LNG) και δικτύων διανομής σε γεωγραφικές περιοχές που θα υποδείξει η ίδια η επιχείρηση. Η ΔΕΗ φέρεται να εξετάζει την ανάπτυξη υποδομών LNG μικρής κλίμακας για την τροφοδότηση των νησιών αλλά και την προοπτική εισαγωγών φορτίων LNG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή